Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Politikerne nekter kvinner å bestemme selv

I tale er de fleste norske politikere opptatt av å redusere aborttallene. I handling er de redd for å gjøre det som faktisk fungerer.

BØR UTFORDRES: P-piller får mye plass i prevensjonsdebatten og det er vel og bra. Imidlertid er det andre metoder som gir de virkelig gode resultatene, skriver artikkelforfatterne.
Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet
BØR UTFORDRES: P-piller får mye plass i prevensjonsdebatten og det er vel og bra. Imidlertid er det andre metoder som gir de virkelig gode resultatene, skriver artikkelforfatterne. Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikerne sier de er bekymret for bruken av nødprevensjon og aborttallene blant norske kvinner. Bekymret, men samtidig gjør de lite med saken.  Bekymret, men samtidig har de stemt ned et representantforslag fra Kristelig Folkeparti som kan senke disse tallene. KrFs forslag var å utvide ordningen med gratis hormonell prevensjon til 16-19-åringer til også å gjelde langtidsvirkende prevensjon (LARC); spiral og p-stav.  

P-piller får mye plass i prevensjonsdebatten og det er vel og bra. Imidlertid er det andre metoder som gir de virkelig gode resultatene. Langtidsvirkende prevensjon har færre farlige bivirkninger, beskytter bedre mot graviditet og er mer brukervennlig fordi man ikke kan glemme en pille.  

En studie fra USA har sett på hva som skjer når kvinner får ta velinformerte valg om ulike prevensjonsmetoder uten å måtte betale selv. 75 prosent av kvinnene valgte langtidsvirkende prevensjonsmidler framfor andre prevensjonsmetoder. Studien viste at 82 prosent av brukerne av langtidsvirkende prevensjonsmidler var fornøyde, mot 54 prosent i gruppen med p-piller. I løpet av tre år ble kvinnene med p-pille, p-ring, og p-plaster gravide 20 ganger oftere enn kvinnene med langtidsvirkende prevensjon. Resultatet av studien er påfallende. Hvis man mener alvor med å få ned aborttallene, så må politikerne ta til seg fagkunnskap og fokusere på metoder som faktisk fungerer.

Satt på spissen, så kan politikerne hindre alvorlig skade og at menneskeliv går tapt fordi langtidsvirkende prevensjon ikke har de farlige bivirkningene som for eksempel p-piller har.

Politikerne kan bidra til færre tenåringsgraviditeter og uplanlagte graviditeter fordi langtidsvirkende prevensjon faktisk er sikrere enn sterilisering, og ikke avhengig av at unge mennesker skal huske å ta en pille til samme tid hver dag. Politikerne kan sørge for at kvinner blir mer fornøyd med sin prevensjon, og kan nyte sin seksualitet istedenfor å bekymre seg for uplanlagt graviditet. De kan, men de vil ikke.  

Mange har sterke meninger om kvinner og prevensjon. Akkurat som i abortspørsmålet, mener vi at det må være opp til kvinnen å bestemme selv. Ikke velmenende politikere. Den politiske oppgaven må være å sørge for tilgang på god informasjon og reell valgfrihet. Den oppgaven løses ikke ved at politikerne forhåndplukker hvilke prevensjonsmidler staten skal dekke, men kun ved å inkludere alle prevensjonsmetodene i subsidieordningen.  

Politikerne er stadig bekymret for aborttallene og bruken av nødprevensjon. Det må være et paradoks for selverklærte liberalere at KrF har endt opp med å bli et foregangsparti i prevensjonsdebatten.  

Politikerne inntar gjerne rollen som moralsk dommer over kvinners kropp og helse, men nekter å ta til seg fagkunnskap som kan senke bruken av nødprevensjon og hindre uplanlagte graviditeter. Det er bekymringsfullt.       

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!