Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Politikernes troverdighet

Ingress

Meninger

INGEN KOMMER REN og upåvirket inn i politiske verv. Alle har med seg bagasje: Politiske, vennskapelige og profesjonelle nettverk, økonomiske forpliktelser, eiendom eller aksjer og egeninteresse i framtidige inntekter og posisjoner. Slik må det være om vi skal ha politikere som kjenner virkeligheten og ikke har levd livet i en antiseptisk boble. Samtidig skal det stilles krystallklare krav til åpenhet når det gjelder mulige bindinger og økonomiske interesser. Kravene blir hardere jo lenger opp i den politiske næringskjeden det er snakk om. Derfor må det kreves størst åpenhet av statsråder og statssekretærer.

DESSVERRE SER IKKE den nye regjeringen ut til å ta dette problemet på fullt alvor. Det gjelder i særlig grad landbruksminister Sylvi Listhaug og statssekretærene Julie Brodtkorb (Statsministerens kontor) og Jon Gunnar Pedersen (Finansdepartementet). Listhaug og Brodtkorb kommer begge fra kommunikasjonsbyråer som jobber med å flytte makt ved å påvirke politikere, politiske institusjoner og embetsverket. Slike byråer har hemmelige kundelister, og det legges nå opp til at denne diskresjonen skal følge de to politikerne inn i regjeringen. Rett nok skal regjeringsråden og departementsråden få lister over kunder de to har hatt, men disse blir ikke allment tilgjengelig. Lobbybyråenes kundeforhold ansees altså viktigere enn kravet til åpenhet om mulige bindinger.

STATSSEKRETÆR Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet representerer en annen problemstilling. Han kommer fra en sentral posisjon i finansbransjen der han også har betydelige eierinteresser. Han tar bare permisjon fra sin lederjobb i et meklerhus, og vil jevnlig møte mange situasjoner der hans habilitet vil bli et tema.

SELVSAGT VIL DET på vanlig vis bli gjort løpende juridiske vurderinger av disse politikernes habilitet. Men det oppstår en ny situasjon når det blir vanlig at personer veksler mellom å være politikere og kommunikasjonsrådgivere. Habilitetsspørsmålene følger kundelistene og blir mer omfattende og kompliserte. Derfor ser vi nå at en habilitetsvurdering har begrenset verdi hvis ikke problemstillingen er offentlig og derfor kan etterprøves. Slikt kan ikke avgjøres i lukkede rom. Hvis en kandidat til et politisk toppverv er ukomfortabel med det, bør vedkommende takke nei til oppdraget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling