Politikk - pop igjen?

Hvis Verdensbanken har gjort én positiv ting, må det være å få norske band på barrikadene, mener Dagbladets musikkjournalist.

  • To store konsertarrangement gikk av stabelen i Oslo i helga. Det var lørdagens hyperkommersielle Topp20-show på Rådhusplassen, og dugnadsfestivalen «Rock mot Verdensbanken» på Kontraskjæret dagen etter. Svært nært geografisk, men to mer forskjellige utgangspunkt for å holde konsert kan man knapt tenke seg.
  • Dersom jeg skal tillegge Verdensbanken ett positivt resultat her og nå, må det være at de har klart å få opp det politiske engasjementet hos norske artister. Det kreves atskillig større baller for å stille opp på «Rock mot Verdensbanken» enn på arrangementer som «Rock mot rasisme» eller «Rock mot fotball», og det kan se ut som om flere artister tør å uttale seg, uten å bekymre seg for eventuelle salgstall.

- Vi har sagt nei til andre som har spurt oss om å spille på politiske arrangementer, man må trå forsiktig. Men vi var enige om at dette var en bra ting å stille opp på. Debatten om Verdensbanken og sletting av u-landsgjeld er viktig, uttalte Surferrosas Mariann Holstad til Dagsavisen.

  • Brødreduoen Aslak og Elling fra Gatas Parlament spilte snodig nok på begge scenene. Sånn går det gjerne når man skaffer seg et hardtarbeidende støtteapparat. De to rappguttas releaseparty for plata «Holdning over underholdning», som ble arrangert 1. mai på Rockefeller, var en spesiell opplevelse på flere måter. Det store lokalet var stappfullt av ungdom som jublet til de politiske tekstene, fra blant annet rapperne Alarmclock Connections, Don Martin og de purunge, men ikke mindre radikale, Østkantens Profeter.
  • Tidligere i år kom en annen rapper ved navn Apollo med singelen «Sperra inne». Den handlet om politiets voldsomme oppførsel under fjorårets Göteborg-demonstrasjon.

- «Sperra inne» var en spontan reaksjon og ikke noe politisk manifest, men i et Pop-Norge uten det store politiske engasjementet er det lett å bli omfavnet av politikere og organisasjoner, dersom en viser det minste tegn til engasjement, sa han.

Dere blir uansett omfavnet av meg.

DEMONSTRANTROCK:</B> Mariann Holstad og Surferosa var ett av banda som spilte under «Rock mot verdensbanken» på Kontraskjæret på søndag.