DEBATT

Debatt: Eldreomsorg

Politikk er handling, ikke bare ord

Samboergaranti på sykehjem kan bety en ny bløff i eldreomsorgen.

BRUTTE LØFTER: - Skal løfter og garantier i eldreomsorgen bli troverdig må ansvarlige politikere bli flinkere til å sikre at nødvendige forutsetninger for gjennomføring er på plass, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRUTTE LØFTER: - Skal løfter og garantier i eldreomsorgen bli troverdig må ansvarlige politikere bli flinkere til å sikre at nødvendige forutsetninger for gjennomføring er på plass, skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I begynnelsen av året kunne vi lese om et ektepar i Arendal, på henholdsvis 95 og 94 år som hadde vært gift i 67 år, og hvor mannen måtte kjempe for å flytte med kona til et sykehjem etter at hun hadde fått hjerneslag. Kommunen sa først nei, men snudde og har nå innført samboergaranti for eldre par. Et tyvetalls kommuner har gjort det samme, herunder Oslo.

Saken ble et politisk tema og Arbeiderpartiet var raskt ute med en garanti: Eldre ektepar og samboere skal få bo sammen på sykehjem hvis de ønsker det. Ap ønsker ikke at det skal være opp til hver enkelt kommune å avgjøre om de vil innføre en samboergaranti eller ikke, mens helseministeren ga uttrykk for at han foreløpig ikke ville innføre en nasjonal samboergaranti. Ap fremmet et såkalt representantforslag som Stortinget behandlet 19.4.18, men fikk ikke flertall for sitt forslag som forutsatte at garantien bare skulle gjelde dersom begge ektefeller/samboere har omsorgsbehov. Det ble Fremskrittspartiet som fikk gjennomslag for å gi eldre samboergaranti, og Stortingets flertall fattet følgende vedtak:

Stortinget ber regjeringen om å ta inn bestemmelser om samboergaranti, som er uavhengig av ektefelle eller samboers behov for omsorgstjenester, med utarbeidelse av nasjonale kriterier for tildeling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer