Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ulvejakt

Politikk i fåreklær

Ulven tok i fjor 1455 av de rundt 100.000 sau og lam som gikk tapt på beite. Likevel skal den utrydningstrua arten drepes – for å løse problemet. Det skurrer kraftig.

SKYTER I ULVESONEN: Til og med i ulvesonen, der ulven skal være beskyttet, skytes det nå ulv, skriver innsenderen. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKYTER I ULVESONEN: Til og med i ulvesonen, der ulven skal være beskyttet, skytes det nå ulv, skriver innsenderen. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Over 80.000 sau og lam forsvinner hvert år mens de er på beite, UTEN at rovdyr er involvert. De viktigste årsakene er ulykker, infeksjoner, sykdommer, parasitter og giftige planter. Det er sannsynlig at det ligger store lidelser og dyretragedier bak disse enorme tallene, men dette snakkes det fint lite om i offentligheten.

Når ulven derimot forsyner seg av lett tilgjengelige, forsvarsløse og ubeskyttede sauer på beite i ulvens eget matfat, da kreves det høylytt, med stor harme og indignasjon, at en rødlistet, kritisk truet dyreart skal bøte med livet.

Til og med i ulvesonen, som utgjør knapt fem prosent av Norges totale areal, der ulven skal være beskyttet, skytes det nå ulv. Det henger for å si det mildt, ikke på greip. I tillegg hørte vi i fjor vinter om fryselagre med flere hundre tonn sauekjøtt, fordi det er overproduksjon. Da er det forskrudde narrativet rundt ulv og sau komplett!

Nye tall viser at det er innvilget erstatning på 44 millioner kroner for tap av totalt 17.213 sau og lam, 2822 sau og 14.391 lam, til rovdyr i 2019. Jerv tok 5959, gaupe 3364, bjørn 1843, mens ulven forsynte seg med 1455 sau og lam (tall fra Miljødirektoratet).

Totalt får rovdyra ansvaret for i underkant av 20 prosent av sau og lam som hver sesong går tapt mens de er på utmarksbeite. Ulven står altså for ca. 1,5 prosent av det totale antallet dyr som forsvinner og dør.

Hvorfor roper ikke folk og organisasjoner, jegere, bønder, politikere, som raskt er på pletten når ulven forsyner seg i saueflokken, like høyt og fortvilet opp om de over 80.000 dyra som dør uten at rovdyr er involvert? Lidelsene til disse dyra er neppe mindre enn ved rovdyrangrep.

Men rovdyra våre skal fortsatt skytes. Lisensjakta på 55 av landets anslagsvis 320 rødlistede og sterkt truede gauper foregår nå. Det er registrert 58 gaupefamilier i Norge, godt under Stortingets vedtatte bestandsmål på 65 årlige familiegrupper (ifølge Rovdata).

I vinter har regjeringa gitt tillatelse til å felle 29 ulver, tre av dem innenfor ulvesonen.

Det er i dette klimaet Arbeiderpartiet vil bruke makten sin til å gå i bresjen for å gjøre det enda enklere å skyte rovdyra, som alle er rødlista og truet av utryddelse. Ap vil foreslå å endre artsmangfoldloven, så rovdyr kan skytes så snart Stortingets bestandsmål er oppfylt, uten at felling må forankres i et behov for å avverge skade, slik det tross alt må i dag.

Dette er et bakstreversk syn på natur og artsmangfold, og ikke det framtidige generasjoner trenger. Vi må forvalte ressursene våre på fornuftig og bærekraftig vis, – dette er det motsatte. Dette er politikk i fåreklær.

Hele Norges coronakart