GJORDE INGENTING: I ni og en halv uke lot statsminister Erna Solberg to personer som ligger i en åpen og bitter konflikt være medlemmer av det samme regjeringskollegiet. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GJORDE INGENTING: I ni og en halv uke lot statsminister Erna Solberg to personer som ligger i en åpen og bitter konflikt være medlemmer av det samme regjeringskollegiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Politikk og kjærlighet

Slike løsninger er avhengig av et årvåkent og klokt lederskap. Det har ikke Erna Solberg vist.

Leder

Grunnloven forbyr ektepar, søsken og foreldre og barn å «på samme tid ha sete i statsrådet». Det er fornuftig, landets fremste politikere bør kunne rådslå uten at familiære bånd skaper problemer med eller frykt for manglende habilitet.

Paragraf 12 sier ingenting om statssekretærer eller politiske rådgivere, de som er del av regjeringskollegiet uten å sitte i statsråd. Disse blir stadig flere, og det blir ikke nødvendigvis et problem – om dem som er i familie jobber på ulike saksfelt og ikke i samme linje.

Slike løsninger er imidlertid avhengig av et årvåkent og klokt lederskap. Det har ikke statsminister Erna Solberg vist.

Per og Line Miriam Sandberg står som kjent midt i en opprivende separasjon. I utgangspunktet er slike prosesser private og har ingenting i det offentlige rom å gjøre. Bortsett fra når og i den grad det går utover jobben deres.

At Per Sandberg lot striden gå direkte utover sin informasjonsplikt til statsministeren, er den kanskje viktigste grunnen til at han måtte gå av som fiskeriminister 13. august. Fremdeles gjenstår spørsmålet om hvorfor Erna Solberg lot det gå så langt.

Ekteparet har saksøkt hverandre i hver sin tingrett. I tillegg mottok Statsministerens kontor (SMK) 8. juni et varsel som skal ha kommet fra statssekretæren – om at statsråden hadde latt «fremmede makter» flytte inn i statsrådsboligen. SMK hadde derfor et møte med Politiets sikkerhetstjeneste om saken – flere dager før Per Sandberg selv fortalte at han hadde fått seg ny kjæreste.

Siden begynnelsen av juni har altså statsminister Erna Solberg hatt to medlemmer av det samme regjeringskollegiet som ligger i åpen konflikt. Begge har saksøkt hverandre og varslet Statsministerens kontor om hverandre. Det ville vært en vanskelig situasjon på de fleste arbeidsplasser. I regjeringskollegiet bør det være uholdbart.

Likevel har altså Solberg i ni og ei halv uke latt både Per og Line Miriam fortsette i samme kollegium.

Regjeringen Solberg har hatt en liberal praksis med ektepar i regjeringskollegiet. Det har i hovedsak gått bra. Da Sigbjørn og Maria Aanes og Cecilie og Vidar Brein-Karlsen alle var statssekretærer, var det ingenting som tydet på at det gikk utover regjeringen. Per Sandbergs to statssekretærer, Veronica Isabel Pedersen og Roy Angelvik, har også funnet kjærligheten og skal plasseres i hvert sitt departement. Det kan gå helt fint.

Hvis det ikke gjør det, må sjefen reagere raskt. Nå har vi sett hvor galt det kan gå.