LEDER

Politikk og kjærlighet

Slike løsninger er avhengig av et årvåkent og klokt lederskap. Det har ikke Erna Solberg vist.

GJORDE INGENTING: I ni og en halv uke lot statsminister Erna Solberg to personer som ligger i en åpen og bitter konflikt være medlemmer av det samme regjeringskollegiet. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GJORDE INGENTING: I ni og en halv uke lot statsminister Erna Solberg to personer som ligger i en åpen og bitter konflikt være medlemmer av det samme regjeringskollegiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Grunnloven forbyr ektepar, søsken og foreldre og barn å «på samme tid ha sete i statsrådet». Det er fornuftig, landets fremste politikere bør kunne rådslå uten at familiære bånd skaper problemer med eller frykt for manglende habilitet.

Paragraf 12 sier ingenting om statssekretærer eller politiske rådgivere, de som er del av regjeringskollegiet uten å sitte i statsråd. Disse blir stadig flere, og det blir ikke nødvendigvis et problem – om dem som er i familie jobber på ulike saksfelt og ikke i samme linje.

Slike løsninger er imidlertid avhengig av et årvåkent og klokt lederskap. Det har ikke statsminister Erna Solberg vist.

Per og Line Miriam Sandberg står som kjent midt i en opprivende separasjon. I utgangspunktet er slike prosesser private og har ingenting i det offentlige rom å gjøre. Bortsett fra når og i den grad det går utover jobben deres.

At Per Sandberg lot striden gå direkte utover sin informasjonsplikt til statsministeren, er den kanskje viktigste grunnen til at han måtte gå av som fiskeriminister 13. august. Fremdeles gjenstår spørsmålet om hvorfor Erna Solberg lot det gå så langt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer