Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Giske-saken:

Politikk og tillit

Det ville være et stort paradoks om likestillingspartiet skulle bidra til å underminere metoo-bevegelsen

PÅ RETT SPOR: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre ser endelig ut til å ha kommet på rett spor i varslersaken mot Trond Giske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ RETT SPOR: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre ser endelig ut til å ha kommet på rett spor i varslersaken mot Trond Giske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter innledende fomling og feilgrep, ser Ap og partileder Jonas Gahr Støre endelig ut til å ha kommet på rett spor i varslersaken mot Trond Giske. Den fristilte nestlederen fikk altfor lenge ta regien, mens varslerne opplevde å komme i annen rekke hos partiledelsen. Det gikk så langt at varslerne fryktet ikke å bli hørt i sentralstyret og derfor ba nestleder Hadia Tajik om å være deres stemme ved å lese opp historiene deres. Det forteller at varslerne ikke hadde tillit til at Støre og partisekretæren ville representere dem på en forsvarlig måte.

I stedet for å kritisere Tajik for å stå opp for varslerne, burde partiet takke henne for å ha gjenopprettet tilliten. Et parti som Ap kan ikke stå på feil side når det gjelder maktovergrep og sextrakassering. Derfor følges partiets skjebnedrama med ekstra stor interesse om dagen. Hvis selv ikke Ap klarer å behandle varslersaker ordentlig, ville det svekke hele metoo-kampanjens gjennomslagskraft i Norge. Det hviler et stort ansvar på Støres skuldre for at det ikke skjer.

Mens Støre tirsdag hadde forstått alvoret og viste lederskap, er det fortsatt sentrale Ap- og LO-folk som ikke er seg det ansvaret bevisst. I stedet for å bidra til en ryddig prosess av hensyn til både partiet og varslerne, fortsetter de den interne mistenkeliggjøringen og splittelsen mellom partikontoret og stortingsgruppa. Det er lite tillitvekkende at topplederen i LO bidrar i et slikt maktspill. Man skulle tro LO hadde lært å ta trakasseringssaker på større alvor og unngå aktiv selvskading, men den gamle maktkulturen på Youngstorget sitter tungt i veggene.

Tillit er det sentrale, både i politikken og fagbevegelsen. I et politisk parti handler det ikke om juss, men om tillit og troverdighet. Grensen for akseptabel oppførsel går lenge før man nærmer seg straffeloven. I moderne tid har både statsråder og tillitsvalgte måttet gå av for mindre alvorlige tillitsbrudd enn sextrakassering. Giske og andre det varsles om skal naturligvis ha anledning til å imøtegå anklager, men forsøkene på rettsliggjøring er en gjennomskuelig avsporing.

Politikere skulle sørge for bedre vern mot sextrakassering i Norge, blant annet gjennom et lavterskeltilbud i likestillingsnemnda. Det ville være et stort paradoks om likestillingspartiet skulle bidra til å underminere metoo-bevegelsen samtidig som man står opp for varslerne i Stortinget. Avstanden mellom liv og lære kan raskt bli for stor og gå på troverdigheten løs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!