LEDER

Fremmedkrigere:

Politikk som ren sminke

Dagbladet mener: Å gjøre dette til et spørsmål om viljen til å bekjempe terrorisme er både meningsløst og uverdig.

Dagbladet mener: Vi finner det ikke det minste merkelig at et flertall på Stortinget ikke vil gi justisministeren fullmakt til å frata folk statsborgerskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Dagbladet mener: Vi finner det ikke det minste merkelig at et flertall på Stortinget ikke vil gi justisministeren fullmakt til å frata folk statsborgerskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er ingenting nytt i at politikere byr seg fram i offentligheten og at de pynter seg for å bli lekre. Opp til et punkt er dette en naturlig del av den levende og nyttige konkurransen mellom ulike partier og verdier.

Noen ganger blir det likevel overtydelig at politiske utspill ikke har noe reelt formål utover å sjarmere velgerne. Fremskrittspartiets og Høyres forslag om at politiet – ikke domstolene – skal kunne frata mistenkte fremmedkrigere norsk statsborgerskap hører med i denne kategorien.

En slik framgangsmåte vil ikke bidra ett gram til bekjempelsen av terrorisme. Forslaget handler bare om å demonstrere vilje og unyttig handlekraft. Den viktigste effekten av forslaget vil være en svekkelse av rettsstaten.

I dag kan myndighetene bare tilbakekalle statsborgerskap dersom det er gitt på bakgrunn av uriktige opplysninger. Nå ønsker regjeringen å utvide denne adgangen til å gjelde personer som politiet mener kan utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet. Det innebærer at en mistenkt kan fratas sitt norske statsborgerskap før straffespørsmålet er avgjort i en domstol. Hvilken preventiv virkning det vil ha, prøver ikke de to regjeringspartiene en gang å sannsynliggjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer