Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fremmedkrigere:

Politikk som ren sminke

Dagbladet mener: Å gjøre dette til et spørsmål om viljen til å bekjempe terrorisme er både meningsløst og uverdig.

Dagbladet mener: Vi finner det ikke det minste merkelig at et flertall på Stortinget ikke vil gi justisministeren fullmakt til å frata folk statsborgerskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Dagbladet mener: Vi finner det ikke det minste merkelig at et flertall på Stortinget ikke vil gi justisministeren fullmakt til å frata folk statsborgerskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det er ingenting nytt i at politikere byr seg fram i offentligheten og at de pynter seg for å bli lekre. Opp til et punkt er dette en naturlig del av den levende og nyttige konkurransen mellom ulike partier og verdier.

Noen ganger blir det likevel overtydelig at politiske utspill ikke har noe reelt formål utover å sjarmere velgerne. Fremskrittspartiets og Høyres forslag om at politiet – ikke domstolene – skal kunne frata mistenkte fremmedkrigere norsk statsborgerskap hører med i denne kategorien.

En slik framgangsmåte vil ikke bidra ett gram til bekjempelsen av terrorisme. Forslaget handler bare om å demonstrere vilje og unyttig handlekraft. Den viktigste effekten av forslaget vil være en svekkelse av rettsstaten.

I dag kan myndighetene bare tilbakekalle statsborgerskap dersom det er gitt på bakgrunn av uriktige opplysninger. Nå ønsker regjeringen å utvide denne adgangen til å gjelde personer som politiet mener kan utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet. Det innebærer at en mistenkt kan fratas sitt norske statsborgerskap før straffespørsmålet er avgjort i en domstol. Hvilken preventiv virkning det vil ha, prøver ikke de to regjeringspartiene en gang å sannsynliggjøre.

Derimot er sigarføringen høy når det gjelder å karakterisere de som mener forslaget strider mot rettssikkerheten. Stortingsrepresentant Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i FrP, kritiserer flertallet og særlig Ap på denne måten: “De synes åpenbart at terroristenes interesser er viktigere enn nasjonens sikkerhet”.

Justisminister Sylvi Listhaug er på samme hakk når hun på sosiale medier retter en opprørt pekefinger mot Ap og sier: “ I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre!”.

Vi finner det ikke det minste merkelig at et flertall på Stortinget ikke vil gi justisministeren fullmakt til å frata folk statsborgerskapet. Stein Erik Lauvås, medlem av kommunalkomiteen for Ap, sier til NRK at det handler om hvilken rettssikkerhet vi skal ha i Norge. Det er åpenbart hovedspørsmålet. Å miste statsborgerskapet er en straff og skal behandles og oppleves som det. Det er domstolenes oppgave å avgjøre skyld og utmåle straff.

Å gjøre dette til et spørsmål om viljen til å bekjempe terrorisme er både meningsløst og uverdig.

At Høyre – som har en lang tradisjon som rettsstatens forsvarer – er med på dette spillet, er kanskje det mest nedslående i saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling