Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Russland

Politikken er også rund

Fotball-VM i Russland vil ganske sikkert vise at verdens eldste fotball-klisje er sann. Men jammen er ikke også politikken rund, skriver Morten Strand.

BEST UTEN BALL: Vladimir Putin gjør ingen hemmelighet av at fotball ikke er hans idrett. Her prøver han seg likevel på kontoret sitt i Kreml. Foto: AP / NTB Scanpix
BEST UTEN BALL: Vladimir Putin gjør ingen hemmelighet av at fotball ikke er hans idrett. Her prøver han seg likevel på kontoret sitt i Kreml. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Russland står på hodet i entusiastisk forventning. 11 byer, og et vennligsinnet folk, skal ta imot gjestende lag fra 31 land, og det er ventet 600 000 utenlandske turister, for å se årets idretts-begivenhet.

Vertslandet vil vise seg fram med smørsida opp, som et gjestfritt og åpent land, som Russland også er.

Som idrettsbegivenhet på TV er fotball-VM større enn sommer-OL, og mye større enn vinter-OL, som Russland arrangerte i Sotsji for fire år siden. Årets VM er derfor den største arena Russland kan vise seg fram på. Det er en mulighet president Vladimir Putin vil gripe begjærlig.

Ikke med å være påtrengende til stede ved enhver anledning. Men med å sørge for at turneringen blir en god opplevelse for alle tilreisende, og for et russisk publikum som også er fotball-gale. Det som kan ødelegge VM er neppe russiske eller utenlandske pøbler, for de vil bli holdt strengt i øra, men islamistisk inspirert terror.

Det er et betydelig understatement å si at årets idretts-begivenhet foregår i et land omgitt av kontroverser. Siden annekteringen av Krim - der forberedelsene begynte allerede en av de siste dagene av OL i Sotsji - har forholdet mellom Russland og Vesten vært iskaldt.

Det har ikke blitt bedre av russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016, der Kremls favoritt, Donald Trump, ble valgt. Eller av krigen i Syria, der Russland støtter Vestens fiende, Syrias president Bashar Assad, og langt på vei vunnet krigen på hans vegne.

Dermed er det skapt enda en front mellom Russland og Vesten. Gift-angrepet på den russiske spionen Sergej Skripal og hans datter i vinter i Storbritannia har heller ikke hjulpet på det iskalde forholdet.

Storbritannia la skylda for gift-angrepet på Russland. Men Russland blånekter for å ha hatt noe med det å gjøre. Og til tross for at det ikke er presentert vanntette bevis for at Russland sto bak angrepet, fikk Storbritannia med seg de fleste NATO- land på en storstilt kampanje med utvisning av russiske diplomater.

Det gjorde forholdet til Vesten enda kaldere. Men til tross for at Storbritannia ledet an i den diplomatiske krigen mot Russland, og til tross for at deres allierte mente at bevisene eller indisiene mot Russland var så sterke at de ble med på det diplomatiske felttoget, så deltar både England og deres allierte i VM. Den eneste britiske «sanksjonen» er at at arveprins William, og hans bror Harry, holder seg borte fra OL.

Det forteller selvsagt sitt om fotballens makt. Under sommer-OL i Moskva i 1980 boikottet USA og mange NATO-allierte arrangementet på grunn av den sovjetiske invasjonen av Afghanistan. Tanken om boikott av årets VM har vært luftet, men det har blitt med tanken. For sirkus er som oftest viktigere enn prinsipper, og politikken blir derfor like rund som ballen.

Fotballens makt er nettopp grunnen til at det var så viktig for Putin å få et så stort arrangement til Russland. I mer enn fire uker har den russiske presidenten makt til å definere bildet av Russland som noe annet enn en utenrikspolitisk aggressor, som noe annet enn et autoritært regime som brutalt undertrykker opposisjonen, diskriminerer homofile, og banker opp utenlandske fotballsupportere, slik russiske supportere gjorde i Frankrike for fire år siden.

I fire uker vil Putin gjennom TV langt på vei ha definisjonsmakten over de konfliktene med Vesten som Russland står i. Derfor er det bildet av Russland som vennlig, gjestfritt og varmt som nå skal vises fram. Sanksjonene, kulda, og uvennskapet er skapt at et fiendtlig og russofobt Vesten, er det russiske budskapet. Det er det bildene fra fotball-VM i Russland skal vise verden.

Derfor er det ikke plass til bilder av russisk fotballpøbel, eller kosakker som slår de unge kvinnene i opprørsbevegelsen Pussy Riot med pisk, slik det skjedde i Sotsji.

Men Russland er ikke alene om å ville bruke EM til å framheve sin egen fortreffelighet. Når det gjelder Russland så kalles det gjerne propaganda, selv om det er smilets propaganda som skal selges under VM. Men Putin er ikke den eneste som bruker VM som en arene for politikk og ideologi.

Det ellers solide kvalitets-tidsskriftet Economist har kostet på seg en lederartikkel om fotball-VM i Russland. Budskapet er at de beste lagene representerer frie og liberale samfunn, som de vestlige.

Dermed ønsker vi velkommen til ytterligere ideologisk tilspisset kamp under VM i Russland. Frihet mot diktatur. For alle som er på krigsstien. Ugh.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media