Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Valg 2017:

Politikken må bli mer langsiktig

Landet styres med en uansvarlig kort tidshorisont.

Leder av det Morgenbladet kåret til Norges beste offentlige utredning (NOU 1989: 5), Tormod Hermansen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Leder av det Morgenbladet kåret til Norges beste offentlige utredning (NOU 1989: 5), Tormod Hermansen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lik tidevannet, har politikken en særegen periodisk variasjon. På samme måte som at månens og solens tyngdekraft trekker på havet, har en stortingsperiode på fire år en rekke krefter som drar politikernes liv og virke i ulike retninger.

Ytterpunktene er valgår og hverdag. Vi kan si at valgår representerer en form for høyvann: Mengden hjertesaker som skyller opp på stranden er aldri større enn når politikerne ber om folkets tillit. Det skyldes ikke bare politikkens natur (gode løfter vinner velgere), men også romslige budsjetter: Et oljesmurt partiprogram selger bedre enn et nøkternt et.

Løsningene og retorikken er imidlertid enkel. Det er lite plass for nyanser i en valgkamp. Hvert fjerde år taper det komplekse og langsiktige mot gode punchlines og slagord.

Seierherrenes problem blir følgelig dagen derpå: Valgkamp i Norge gjør lite eller ingenting for å dempe folks forventninger. Som stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) sa på Abelias årskonferanse nylig: «En videreføring av en satsing i budsjettet, oppleves som et kutt. En liten økning skulle bare mangle. En stor økning var jammen på tide».

Det var humoristisk ment, men likefullt korrekt. Det er ingen forståelse i befolkningen for at budsjettene ikke kan vokse i evigheten. Til ethvert ansvarlig partis frustrasjon er det heller ikke rom i politikken for å ta debatten om nødvendig begrensning av offentlig forbruk.

Vi må nesten tretti år tilbake i tid for å finne sist gang Stortinget for alvor diskuterte prinsippene de legger til grunn for statens oppgaver og organisering. Resultatet ble det Morgenbladet kåret til tidens beste offentlige utredning: «En bedre organisert stat» (NOU 1989:5), ledet av Tormod Hermansen. Resultatet den gang ble blant annet deregulering av energi-, tele-, og post-sektorene.

Etter fire år med en voldsom vekst i både statsbudsjettet og antall byråkrater, etterlyser Venstre en mulighet til å heve blikket fra kortsiktig valgkamp til langsiktig og ansvarlig styring. Tre av partiets representanter ber Stortinget opprette et nytt «Hermansen-utvalg».

Behovet for en slik debatt er stort. Venstre bør få støtte for forslaget. Men, de bør i så fall ikke få kassere det som en ren seier. Partiet har selv mye av ansvaret for at pengebruken de siste fire årene har holdt et uansvarlig og høyt nivå. Selv ikke en rop om en langsiktig og ansvarlig NOU kan frikjenne regjeringen og samarbeidspartiene for det.

Hele Norges coronakart