Politikken må globaliseres!

«Det er en stor utfordring for den globale politikken å finne løsninger for dem som ikke tar del i de positive sidene ved globaliseringen.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sies ofte at globaliseringen er et faktum, og at vi ikke har noe annet valg enn å tilpasse oss. Dette er et altfor passivt og pessimistisk syn. Vi må ta hånd om problemer som internasjonal kriminalitet og negative virkninger av markedskreftenes frie spill.

Men politikere og regjeringer kan ikke være fornøyd med bare å ta hånd om følgene av prosesser som ledes av andre krefter. Vi må styre utviklingen. Det vil vi gjøre gjennom samarbeid med alle gode krefter; nasjoner, markedsaktører og frivillige organisasjoner.

En av de nye bevegelsene som har engasjert seg i spørsmål om globalisering, er den internasjonale bevegelsen Attac. I disse dager er ildsjeler i gang med å danne et norsk Attac.

En av Attacs hovedsaker er innføringen av en såkalt Tobin-skatt på internasjonale valutatransaksjoner. Det er ikke noe mål å hindre at kapital flytter seg over landegrensene, men utviklingen viser behovet for at det må etableres tiltak som regulerer dette. Tobin-skatt kan være ett slik forslag. Det kan bremse noen av de mest spekulative bevegelsene.

Attacs hovedkrav tar opp trådene fra FN-rapporten «Vårt globale nabolag» som ble presentert av sosialdemokraten Ingvar Carlsson for en del år tilbake. Attac har derimot ingen klart uttrykt strategi for hvordan tiltakene skal realiseres. Vi må gjennomgå hvilke virkemidler vi allerede har, og hvordan vi praktisk kan komme videre med denne saken. Attacs krav må også innpasses i en bredere utviklingsstrategi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer