Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Politikken overstyrer naturen

Politikerne går for langt i styringen av pappapermisjon. De viser forakt mot kunnskap og forskning som viser at mor ikke bør bli revet bort fra barnet sitt for tidlig.

I debatten om foreldrepermisjon har norske politikere igjen demonstrert sin forakt for kunnskap. I et svar til forskere som faktisk jobber med utviklingspsykologi og atferd, sier mannspanelets leder, Stokkan Grande fra Ap, at «Dette er så dumt at det bare kunne vært sagt av en professor». Hvorfor ikke ta konsekvensen av dette synet og avvikle universitetene med det samme, så kjendiser og politikere kan få synse i fred?

I Dagsnytt 18 avfeier SV-prinsessen Kjersti Bergstø behovet for kunnskap om biologi, og mener vi uansett må «bekjempe» naturen. Hvorfor ikke da også vedta kjønnskvotering for fødsler? Mens Aps Gunn Karin Gjul sier «Slutt å synse og begynn å forske!» Hvis hun hadde sett nøyere på hva forskerne sa, var det faktisk dette som var deres poeng: At vi vet for lite om hvilke effekter det vil ha å rive barna fra mor etter bare 6 måneder. Det er politikerne som synser, og synes det holder som beslutningsgrunnlag.

Kampanjen for å tvinge mødre ut i arbeidslivet etter 6 måneder, er ikke bare et tvilsomt forsøk på overformynderi. Det er også et typisk eksempel på hvordan norske politikere og andre samfunnsaktører lar politikk overkjøre kunnskap. Her skal man la ideologien ødelegge en tilpasning som mødre og barn har utviklet gjennom tusenvis av år, til fordel for begge.


Man vet at amming beskytter mødre mot brystkreft, og barn mot infeksjonssykdommer. Det man ennå ikke vet, og som man burde ha undersøkt, er hvilke psykologiske og nevrologiske skadevirkninger dette tiltaket kan få. Når vi vet hvor sterkt amming påvirker nivået av signalstoffer i hjernen, er det god grunn til å anta at for tidlig avvenning kan få negative følger for både mor og barn. Men slikt bryr man seg ikke om å undersøke.

Troen på atnaturen kan overkjøres med politiske vedtak, stikk i strid med empirisk kunnskap, er en av mest negative følgene av 68-opprøret, som ellers brakte mye godt med seg. Feilen man da gjorde, var at man tok et «oppgjør» med biologien og annen naturvitenskap, som man mente sto i maktens tjeneste. Vitenskapelig kunnskap ble noe man måtte «frigjøre» seg fra. Men forakt for kunnskap har aldri ført til fremskritt.

KRITIKK AV MANNSPANEL: - Hvorfor ikke avvikle universitenene med det samme, så kjendiser og politikere kan få synse i fred? Bjørn Vassnes mener at politikerne går for langt i styringen av foreldres permisjon. Illustrasjonsfoto: Fredrik Sandberg/ SCANPIX
KRITIKK AV MANNSPANEL: - Hvorfor ikke avvikle universitenene med det samme, så kjendiser og politikere kan få synse i fred? Bjørn Vassnes mener at politikerne går for langt i styringen av foreldres permisjon. Illustrasjonsfoto: Fredrik Sandberg/ SCANPIX Vis mer
image: - Politikken overstyrer naturen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media