Du leser nå Dagbladet Pluss

Politikken som er på frammarsj i Europa og Amerika kan vinne på grunn av Trump

Identitetspolitikken ser det politiske spillet som en interessekamp mellom etniske grupper. Den er på frammarsj både i Europa og Amerika, og kan ha fått en kanal til makten gjennom Donald Trumps valgseier.

MYE TIL FELLES: Magasinredaktøren Jim Goad, som i 1997 kom ut med boka  «The Redneck Manifesto»,  mener at svart og hvit underklasse i virkeligheten har mer til felles enn det som skiller dem, og at den dagen de finner sammen vil det være umulig å undertrykke noen av dem lenger. Foto: NTB/Scanpix
MYE TIL FELLES: Magasinredaktøren Jim Goad, som i 1997 kom ut med boka  «The Redneck Manifesto»,  mener at svart og hvit underklasse i virkeligheten har mer til felles enn det som skiller dem, og at den dagen de finner sammen vil det være umulig å undertrykke noen av dem lenger. Foto: NTB/ScanpixVis mer

I boken «The Redneck Manifesto» beskriver magasinredaktøren Jim Goad den store, hvite underklassen som helt fra de kom til koloniene som straffanger eller slavearbeidere har vært blant de nederste i det amerikanske samfunnet. De siste tiårene har den fått et stadig dårligere liv gjennom at jobber blir borte, samtidig som den ifølge Goad har blitt gjort til syndebukker for alt som er galt i USA, i første rekke rasismen, noe Goad mener henger sammen med at ved å identifisere den med en foraktet underklasse selv kan fremstå som fordomsfrie og gode.

Goads hovedpoeng er at det er meningsløst å snakke om denne gruppen som privilegert, og at USAs virkelige problem er klasse og ikke rase. Goad mener eliten både til høyre og venstre har feid dette systematisk under teppet i alle år, samtidig som man latterliggjør den hvite underklassen og frir til minoritetsvelgere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.