MYE TIL FELLES: Magasinredaktøren Jim Goad, som i 1997 kom ut med boka  «The Redneck Manifesto»,  mener at svart og hvit underklasse i virkeligheten har mer til felles enn det som skiller dem, og at den dagen de finner sammen vil det være umulig å undertrykke noen av dem lenger. Foto: NTB/Scanpix
MYE TIL FELLES: Magasinredaktøren Jim Goad, som i 1997 kom ut med boka  «The Redneck Manifesto»,  mener at svart og hvit underklasse i virkeligheten har mer til felles enn det som skiller dem, og at den dagen de finner sammen vil det være umulig å undertrykke noen av dem lenger. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Politikken som er på frammarsj i Europa og Amerika kan vinne på grunn av Trump

Identitetspolitikken ser det politiske spillet som en interessekamp mellom etniske grupper. Den er på frammarsj både i Europa og Amerika, og kan ha fått en kanal til makten gjennom Donald Trumps valgseier.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I boken «The Redneck Manifesto» beskriver magasinredaktøren Jim Goad den store, hvite underklassen som helt fra de kom til koloniene som straffanger eller slavearbeidere har vært blant de nederste i det amerikanske samfunnet. De siste tiårene har den fått et stadig dårligere liv gjennom at jobber blir borte, samtidig som den ifølge Goad har blitt gjort til syndebukker for alt som er galt i USA, i første rekke rasismen, noe Goad mener henger sammen med at ved å identifisere den med en foraktet underklasse selv kan fremstå som fordomsfrie og gode.

Goads hovedpoeng er at det er meningsløst å snakke om denne gruppen som privilegert, og at USAs virkelige problem er klasse og ikke rase. Goad mener eliten både til høyre og venstre har feid dette systematisk under teppet i alle år, samtidig som man latterliggjør den hvite underklassen og frir til minoritetsvelgere.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn