KOMMENTARER

Hans Kristian Amundsen (1959-2018):

Politikken var hans liv

Hans Kristian Amundsen vil gå inn i historien som en gudbenådet skribent og taleskriver, og som en viktig politiker og pressemann, for Norge og for Nord-Norge.

DYSTER KULISSE: Det var nettopp tiden som statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg med terroranslagene som dyster kulisse, som ble høydepunktet i Hans Kristians politiske karriere, skriver tidligere sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, i dette minneordet. Her er Stoltenberg og Amundsen sammen i forbindelse med World Economic Forum i 2013.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DYSTER KULISSE: Det var nettopp tiden som statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg med terroranslagene som dyster kulisse, som ble høydepunktet i Hans Kristians politiske karriere, skriver tidligere sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, i dette minneordet. Her er Stoltenberg og Amundsen sammen i forbindelse med World Economic Forum i 2013. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er et av disse meningsløse paradoksene. Noen dager etter at han selv har skrevet sterke minneord om to av Arbeiderpartiets mest markante skikkelser, Thorvald Stoltenberg og Jan Henry T. Olsen, går han hen og dør fra oss. Hans Kristian Amundsen. Så altfor tidlig. Så bunnløst ubegripelig.

Han hadde sendt kona Karen Marie og de to barna litt lenger sør i landet. Det var søndag formiddag i Skoganvarre, varmt nydelig sommervær. Hans Kristian skulle bare ta seg en joggetur på stier som han kjente så godt. I foreldrehjemmet og i hytta ikke langt unna ventet hans bror Terje, søstera Åse og andre familiemedlemmer på at han skulle komme tilbake. Så var det gjort. Timene gikk. Hans Kristian kom ikke. Han lå død på det som var hans egen tursti.

Skoganvarre – på samisk Skuvvanvárri – betyr «susende fjell». Dette var hans rike. Hans Kristian ble født 2. desember 1959. Han var yngst i en søskenflokk på fem. Familien hadde ikke mye å rutte med – de levde nøkternt, men litt sauehold bidro til husholdningen.

Det var her han vokste opp, like ved Porsangmoen, eller Garnisonen i Porsanger som den heter for alle de som har gjort tjeneste her. Vi befinner oss på et punkt på kartet mellom Lakselv og Karasjok i Finnmark. Pappa Sivert var snekker og arbeidet som vedlikeholdsarbeider på moen. Hans mor Gunhild var renholder samme sted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer