KOMMENTARER

Politikkens joker og paradoks

Den russiske presidenten innbyr til karakteristikker. Putins aggresjon i Ukraina, brutalitet i Syria, popularitet hjemme, diplomatiske makt, og vilje til å spille høyt, preger vår tid. Han er politikkens joker og paradoks.

HVEM ER HAN? Vladimir Putin omgitt av statens prakt i Kreml. Foto: REUTERS/Juri Kotsjetkov/Pool/File PhotoNTB/Scanpix
HVEM ER HAN? Vladimir Putin omgitt av statens prakt i Kreml. Foto: REUTERS/Juri Kotsjetkov/Pool/File PhotoNTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Selv om han er synlig overalt, så er den russiske presidenten, Vladimir Putin, den store ukjente i internasjonal politikk. Han annekterer Krim, og bryter internasjonal lov, som om det var hans selvsagte plikt. Han dukker opp og endrer krigs-spillet i Syria, og beskyldes av USA og Storbritannia for å ha skutt mot en hjelpekolonne under FN-flagg på vei til Aleppo. Han bryter seg inn i - ifølge amerikansk etterretning - Det demokratiske partiets datasystemer, og bli en del av den amerikanske valgkampen. Og han rasler med atomvåpen, ved å minne om at Russland er en atomsupermakt, på en måte ingen amerikansk eller russisk leder har gjort siden Kubakrisen i 1962.

Bare de siste ukene har han plassert mellomdistanseraketter som kan føre atomvåpen i Kaliningrad midt i Europa, ved grensa til Litauen og Polen. Hans eneste hangarskip, Kuznetsov, er flaggskipet i en konvoi på vei til Syria, for å understreke støtten til despoten Bashar al-Assad. Og stjerna i hans propagandaapparat, Dmitrij Kiseljov, truer med at «skamløs vestlig adferd» kan få «kjernefysiske konsekvenser», og at «hvis kamp er uunngåelig, så må man slå til først».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer