Politikkens paradokser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE SISTE MÅNEDENE

har jeg jobbet med å skrive en bok om fag og politikk. Det har vært en spennende oppgave, ikke minst fordi jeg under arbeidet oppdaget hvor morsom politikken er - når man er ute av den. Det er bare ett av politikkens mange paradokser.

La meg begynne med det mest alvorlige paradokset. Politikk handler om hver-dagen for hver av oss. Den handler om trygghet for arbeid og inntekt, om skoler og barnehaver og eldreomsorg, om rettsikkerhet og forsvar, om veier og kollektivtransport, om vern om natur og klima. Hver dag fatter politikerne beslutninger som griper direkte inn i livene våre. Man skulle tro at dette var noe alle var levende opptatt av og engasjert i. Allikevel opplever vi at nesten 40 prosent av innbyggerne er så uinteressert at de ikke engang gidder å stemme når det er valg, og av de resterende 60 prosent er det etter alt å dømme et flertall som ser på politikk som noe som i beste fall er halvgod underholdning.

Hvorfor er det slik?

NOE AV FORKLARINGEN

ligger i politikkens indre logikk. Små saker har en tendens til å fortrenge store, kampen om posisjoner blir ofte viktigere enn viljen til å utnytte posisjonene når man først har fått dem, konkurransen om velgerne fører til at forskjellene mellom partiene blir utvisket, og behovet for kompromisser og koalisjoner gjør at selv de mest prinsippfaste politikere ofte fremstår som hestehandlere. Alt sammen bidrar til at mange velgere misoppfatter politikken som en lek.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.