Politisk åpning i Cannes

PARIS (Dagbladet): Årets Cannes-festival, som åpner onsdag, får et visst politisk tilsnitt. FNs generalsekretær Kofi Annan vil være til stede på åpningen, og festivalen knytter seg i år til 50-årsdagen for menneskerettighetserklæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Cannes har alltid kjempet for uttrykksfrihet og prinsippene i erklæringen, påpekte arrangørene i går. De kunngjorde også at Kofi Annan vil føre kulturminister Catherine Trautmann opp den røde løperen onsdag kveld.

De får se en politisk film, «Primary Colors» av Mike Nichols. Der spiller John Travolta en skjørtejeger av en guvernør, som likner Bill Clinton til forveksling.

Kvinnejury

En sterkt kvinnedominert jury skal se 22 filmer i kamp om gullpalmen. Den amerikanske regissøren Martin Scorsese er formann. Skuespillerinnene Isabelle Huppert, Chiara Mastroianni (Marcellos datter med Catherine Deneuve), Lena Olin, Winona Ryder, Sigourney Weaver, samt den kubanske forfatteren Zoé Valdes, kan bare beklage at ingen kvinnelig regissør er blant de 22 utvalgte.

Et høyst originalt innslag i årets jury er den franske ræpperen MCSolaar. Han elsker kung-fu-filmer som han synes det er masse poesi i.

Stjernene

Stjernedrysset er kanskje ikke fullt så glitrende som vanlig, men John Travolta, Johnny Depp, Ewan McGregor, Charlton Heston, Harvey Keitel, Andie MacDowell, Janet Leigh, Gong Li og Mira Sorvino kommer.

Robert De Niro avstår fra Cannes og Frankrike for øvrig etter den behandlingen han fikk sist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer