Politisk bokhøst

LONDON (Dagbladet): De kongelige skålte ofte for Margaret Thatcher, når de trodde ingen så dem. Men en av de faste gjestene, lord Wyatt, skrev dagbok etterpå og forteller der at dronningmoren beundret Maggie. Woodrow Wyatt var i sin tid underhusmedlem for Labour. Etter at Margaret Thatcher overtok, ble han en av hennes aller beste støttespillere og adlet. Nå er utdrag av selvbiografien «The Journals of Woodrow Wyatt» offentliggjort i Sunday Times, til stor forskrekkelse for dem han henger ut.

  • Lord Wyatt forteller at dronning Elizabeth var skeptisk til Maggie. Under Falklandskrigen skal dronningen ha ropt til henne: «Jeg er helt uenig med Dem.»
  • Flere tungvektere er kommet med biografier. Det gjelder den tidligere Hongkong-guvernøren Chris Patten, som har skrevet om sitt forhold til kineserne. «East and West: China, Power and the Future of Asia». Det var denne boka Rupert Murdoch nektet å gi ut på HarperCollins da det ble klart at Patten kritiserte kineserne.
  • Edward Heaths selvbiografi «The Course of My Life» er omsider kommet ut. Boka har gått som serie i Sunday Times. Mange ble skuffet fordi Heath ikke angriper sin erkefiende Margaret Thatcher. Han forteller hvordan han tok Storbritannia inn i Fellesmarkedet, og om sine mange reiser. Blant annet reiste han til Saddam Hussein like før Golfkrigen og reddet 100 briter ut av Irak, trass i at Thatcher nektet å støtte reisen hans.

Lord Wyatt var spaltist i flere aviser, blant annet i den største søndagsavisa, News of the World, til han døde i fjor.

En serie bøker handler om Labour. Meningsmålingseksperten Philip Goulds bok «The Unfinished Revolution» er en bok om hvordan Nye Labour ble til. Anthony Giddens har skrevet om hva sosialdemokratenes «tredje vei» betyr i «The Third Way». Finansminister Gordon Brown har allerede fått skrevet to bøker om seg: «The First Year in Power» og «The Biography» av Paul Routhledge - som skapte bølger i sommer fordi han påstår at Brown ikke har tilgitt Blair som vant kappløpet om lederstillingen. John Kamphner har skrevet biografi om utenriksminister Robin Cook, men britene venter på ekskona Margarets historie om playboyen Cook. Den er utsatt til neste år, til Cooks store lettelse.