KOMMENTARER

President-valget i Frankrike

«Politisk drap» som ser ut som sjølmord

Valgkampen til den konservative François Fillon er ei synkende skute som medarbeiderne nå forlater i flokk.

UUTHOLDELIG: Tidligere statsminister François Fillon er under et overveldende press innad i sitt parti for å trekke seg fra valgkampen. Medarbeiderne hans i valgkampen flykter som rotter fra et synkende skip. Her fra et valgmøte i Nimes torsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Jean-Paul Pelissier
UUTHOLDELIG: Tidligere statsminister François Fillon er under et overveldende press innad i sitt parti for å trekke seg fra valgkampen. Medarbeiderne hans i valgkampen flykter som rotter fra et synkende skip. Her fra et valgmøte i Nimes torsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Jean-Paul Pelissier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

François Fillon kjemper for sitt politiske liv, men han lever under et uutholdelig press fra stadig flere tillitsvalgte i det konservativer partiet Republikanerne (LR) om å trekke seg som deres president-kandidat. I dag, fredag, formiddag trakk hans talsperson, Thierry Solère, seg fra valgkampen. Et femtitalls medarbeidere har så langt trukket seg etter hans rasende tale onsdag, da han anklaget statsadvokatene og dommerne for å stå bak et «politisk drap», ikke bare på ham, men på president-valget i Frankrike og demokratiet også.

Etterhvert ser dette mer ut som et politisk sjølmord. Og blant de konservative er det mange som frykter at Fillon skal dra med seg partiet i et kollektivt politisk sjølmord. Det er sju uker til første valgomgang. Da kan for første gang i Republikkens historie de konservative bli utestengt fra andre valgomgang. Fillon er innkalt til avhør av justispolitiet 15. mars, og han blir da etter alt å dømme formelt siktet for misbruk av offentlige midler.

De konservative har ingen tid å miste. Men hva skal de gjøre? Fillon, som vant partiets nominasjonsvalg klart, lover å kjempe til siste slutt. Det har gått mer enn fem uker etter avsløringene om at han som senator ansatte kona og to barn som parlamentariske medarbeidere på statlig lønn, for arbeid som ingen har kunnet påvise. Avsløringene har nærmest lammet valgkampen hans. Riktignok ligger han støtt i meningsmålingene på 18 til 20 prosent oppslutning. Men Emmanuel Macron fra den politiske midten har gått forbi, og fremst ligger Marine Le Pen på ytre høyre, som helt uforstyrret kan seile videre i valgkampen mens hun godter seg over de konservatives uføre. Hun og hennes parti, Nasjonal Front (FN), er under etterforskning for flere forhold, men hun kan anklage rettsvesenet for å forfølge henne uten fare, fordi hennes velgere bryr seg ikke, og nå får hun hjelp av Fillon og hans trofaste!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer