Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Politisk etterskjelv i Tyskland

De onde ler og de gode gråter: Nå jakter tyskerne på de skyldige for den lenge fryktede terroren mot et julemarked. Angela Merkel er den hovedmistenkte.

Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det gikk ikke mange minutter etter det blodige braket på Breitscheidplatz, før Marcus Pretzell fra partiet Alternativ für Deutschland slo til på twitter med en melding om at Angela Merkel har ofrenes blod på hendene. Rådvillheten lå fortsatt som ei tåke over den tyske hovedstaden, og ingen visste hvem som egentlig hadde styrt lastebilen inn i menneskehavet.

«Angst!» sto det neste dag over hele førstesida i storavisa Bild Zeitung – med bokstaver større enn etter Murens fall. Lokalavisa Berliner Morgenpost nøyde seg med et bibelsitat om at vi ikke skal la oss skremme.

FØR NOEN kunne si hvem som sto bak, holdt ledelsen i det høyrepopulistiske Alternativ für Deutschland (AfD) en telefonkonferanse om strategi framover. Nykommerne i tysk politikk besluttet å utnytte saken for alt den er verdt – gjerne med smakløse provokasjoner. Forkvinne Frauke Petri – samboer med nevnte Pretzell – sto fram og pekte ut Angela Merkel som personlig ansvarlig, før hun slo fast at forbundskanslerens troverdighet nå er oppbrukt.

I ET DIGERT debattprogram på ARD tirsdag, var deltakere fra alle andre partier enn AfD enige om at det først må være tid til å etterforske og å få ofrene i jorda. Når vi vet hvem som sto bak, kan det felles en dom over hvor ansvaret ligger.

MANGE I TYSKLAND har fryktet et angrep mot ett eller flere av de mange tusen julemarkedene – det ultimate symbolet på kombinasjonen mellom kristen høytid og vestlig konsumfest. At det skjedde i sentrum av den tyske hovedstaden, var på ingen måte overraskende. Så hvor var politiet, og hvorfor hadde ingen ansvarlige kommet på å sette opp en betongsperre? Var det virkelig smart å opprettholde parolen om at vi ikke lar terrorister skremme oss fra å gå på julemarkeder og ellers nyte det åpne samfunnet, spør folk i de sosiale mediene.

Overborgermester Michael Müller og politiet i Berlin meldte bare et par timer etter angrepet fra om at situasjonen var under kontroll, gjerningsmannen pågrepet - og at folk trygt kunne bevege seg i byens gater. Men på dette tidspunktet var feil mann anholdt, og den - eller de - virkelige skyldige over alle hauger. De kunne jo like gjerne ha ventet rundt neste hjørne, for å slå til flere ganger.

DEN ANTATTE gjerningsmannen har bak seg en dom på fire års fengsel for å ha tent på et italiensk flyktningsenter. Men til tross for det oppskrytte samarbeidet over europeiske landegrenser, fikk mannen etter fengselsoppholdet slippe løs – slik at han kunne ta seg et par nye identiteter og reise videre for å søke asyl i Tyskland. Myndighetene her hadde oppdaget mannen og konstatert at han var en potensielt farlig fyr. Faktisk skulle han for lengst vært utvist, men dette gikk ikke fordi han – som så mange andre – hadde kvittet seg med passet sitt. Hvordan kunne han da gå løs? Og er det sant at de samme myndighetene vet om 500-600 andre flyktninger med tilsvarende tendenser - slik blant andre ukemagasinet die Zeit melder?

ANGELA MERKEL har i løpet av et drøyt år gått fra å være republikkens høyest respekterte politiker, til å bli landets mest omdiskuterte. Brede lag av befolkningen syns å holde henne personlig ansvarlig for å ha åpnet de tyske grensene for hundretusener av flyktninger som ingen vet hvem er. Under det konservative partiets (CDU) landsmøte i Essen for to uker siden, opplevde hun at den ene utsendingen etter den andre sto opp og krevde i klartekst at hun trekker seg fra partiledelsen og går av som kansler. Merkel har riktignok strammet inn kraftig på sin egen flyktningpolitikk, men ikke mer enn at hun nekter å bøye seg for sine egne partimedlemmers vedtak om at det skal settes en øvre grense for hvor mange som hvert år får slippe inn. Hun refererer til de kristelige grunnverdiene og mener at nestekjærlighet i seg selv er god nok grunn til å fortsette å ta imot riktig mange.

Merkel foreslår for øvrig at vi alle nå må finne fram igjen julebudskapet, stensilere opp de gamle julesangene og – gjerne akkompagnert av en blokkfløyte – ta opp igjen de kristne tradisjonene.

«EKSTRA MOTBYDELIG overfor de mange, mange tyskerne som daglig er engasjert med flyktninghjelp», sier Angela Merkel om det som skjedde på Breitscheidplatz. For tida ligger AfD rundt 15 prosent på meningsmålingene, men mye – dramatisk – kan skje før høstens valg til ny Forbundsdag. Hver terrorhandling driver flere tyskere i armene på de politisk ytterliggående. Og spørsmålet som flere og flere nå stiller seg, er om Tysklands tidligere så sterke kvinne overhodet kan overleve de kommende ni månedene politisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!