KOMMENTARER

Politisk fimbulvinter

Stortinget ga regjeringen enorm tillit i asylforliket, en tillit som er strukket lenger enn langt. Her kan vi virkelig snakke om naivitet og feilplassert godhet.

FORHASTET FORLIK:  Regjeringspartiene, KrF og Venstre er blitt enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om et asylforlik.
Fra v. Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp) og Knut Arild Hareide (Krf).
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORHASTET FORLIK: Regjeringspartiene, KrF og Venstre er blitt enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om et asylforlik. Fra v. Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp) og Knut Arild Hareide (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Selv etter drøye to måneder sier asyleksperter at de ikke har den fulle oversikt over konsekvensene av Stortingets asylforlik 19. november i fjor. Forliket i seg selv er kortfattet og enkelt formulert. Der ligger noe av problemet. Hastevedtaket, som ble behandlet på rekordtid uten høringsrunder, innebærer endringer det var vanskelig å se rekkevidden av før de ble testet i praksis.

Nå ser vi noen av konsekvensene. De er ikke pene, men det var det vel heller ingen som ventet. Spørsmålet er om de er riktige og om Stortinget kan leve med at regjeringen etter mange autoritative instansers mening opptrer i strid med folkeretten.

Innstramning var det altoverskyggende målet den høsten, i en tid hvor flyktningstrømmen i nord fortsatt var stor. Forliket ble dermed i store deler av pressen nesten ukritisk omtalt med det i mente. Her var det behov for innstramninger, og det hadde Stortinget endelig levert etter at det hadde blitt etterlyst i ukevis, ikke minst fra det største opposisjonspartiet, Arbeiderpartiet. Opposisjonspartiene som var med på forliket, sa riktignok at forutsetningen var at Norge overholdt sine forpliktelser når det gjaldt flyktningkonvensjonen, barnekonvensjonen og menneskerettigheter. Venstre stemte dessuten klokelig mot å gi justisdepartementet instruksjonsmyndighet overfor Utlendingsnemnda (UNE). Det er ikke vingling å minne om disse grunnleggende forutsetningene, eller uttrykk for at man ikke lenger støtter innstramninger og retur av grunnløse asylsøkere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer