Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Politisk influensa

Når både LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-leder Jonas Gahr Støre melder forfall til arbeiderbevegelsens store samling, den årlige kartellkonferansen på Gol, er det et alvorlig tegn på politisk helsesvikt.

FELLES FORFALL:  Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og  LO-leder Gerd Kristiansen meldte forfall til årets kartellkonferanse, Her fra et  landsstyremøte  i Folkets Hus i Oslo.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FELLES FORFALL: Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Gerd Kristiansen meldte forfall til årets kartellkonferanse, Her fra et landsstyremøte i Folkets Hus i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Kommentar

LO-lederen har begrunnet sitt fravær med streik i egne rekker. Som kjent streiker de ansatte i LO, organisert i Handel og Kontor. De er misfornøyd med lønnsutviklingen og etterlyser fullstendig lønnsstatistikk. Det ble lagt fram et tilbud i går kveld med en ramme på 3,7 prosent. Det ble blankt avvist av Handel og Kontor.  

Opptrappingen av streiken har medført at også ansatte i LO-ledelsen er omfattet. Det fikk i dag den følge at Jan-Erik Støstad, tidligere statssekretær og en av Norges fremste eksperter på den nordisk modellen, ikke kunne holde sin innledning sammen med Fafo-leder Jon Hippe og forsker Tone Fløtten. Støstad var rett og slett tatt ut i streik. Ingen kunne heller ta hans plass siden det ville vært streikebryteri.  

Støre har fått råd av sin lege ikke å reise hit. Han var riktignok å høre i NRK P2s «Politisk kvarter» i dag og var også med på framleggelsen av Aps alternative budsjett. Sykere var han ikke. Deltakerne på kartellkonferansen ønsker ham sikkert god bedring.  

LO Stats konferanse har fått ry på seg for å være et av det politiske Norges viktigste verksteder. Bare NHOs årskonferanse kan måle seg med denne møteplassen, målt i rikspolitisk interesse. Hit kommer spennende foredragsholdere fra partier, forskningsinstitusjoner og tenketanker. Her går arbeidsgiverorganisasjoner og LOs fremste ut i verbalt slagsmål, alt som oppvarming til det årvisse toppmøtet mellom LO-leder og Ap-leder.  Her lanseres satsinger, prosjekter og reformer av stor betydning for samfunnsutviklingen.  Tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen, som stepper inn for Støre i dag, snakket alt i 1999 om behovet for en pensjonsreform, lenge før Jens Stoltenberg satte i gang sin kommisjon. Herfra sender journalister  løpende meldinger, til alle  kanaler.  Her mingles det på høyt nivå.  

Tidspunktet for konferansen er velvalgt. Valgkamper er utkjempet vunnet eller tapt. Statsbudsjettet er lagt fram. Normalt er det også avklart. De siste ni år som følge av de rødgrønnes flertall. Noen ganger har det fortsatt pågått forhandlinger på Stortinget , som nå. I år står budsjettforhandlingene i stampe. Det som en av de nærmeste dager vil bli resultatet, vil være dårlig for alle involverte parter, uansett hva de sier. Banen skulle være klar for topptrente sosialdemokrater. I stedet er det blitt atskillig rusk i halsen.  

En som verken baler med ansatte eller basiller, er avtroppende partisekretær Raymond Johansen. I helga blir han nominert som Aps byrådslederkandidat i Oslo. Hans siste foredrag som partisekretær holdt han på kartellkonferansen. Foredraget viser at han er klar over  hvilke utfordinger han og partiet står overfor. Han sa også at «dette er en av landets viktigste forsamlinger».  I fjor klarte han med medienes hjelp å hisse opp fagbevegelsen ved å antyde at de var endringsvegrende. I år valgte han andre ord for noe av det samme: «Mitt tydelige budskap har hele tiden vært at ingen ting er hellig. Vi skal ikke være dogmatiske. Vår oppgave er å forstå utfordringene og levere svar på hvordan de kan løses».  

Han minnet forsamlingen på det som har skjedd siden Arbeiderpartiet sist vant regjeringsmakten, i 2005. «Da den rødgrønne regjeringen kom ut på slottsplassen i 2005 fantes ikke Facebook i Norge. I dag er det over 3 millioner nordmenn på Facebook. Det twitres 500 millioner ganger hver dag. I Norge er det ca 932 000 brukere som diskuterer nyheter, politikk og samfunn.»  

Johansens tilbakeblikk viser at dette har gått i et rasende tempo. Samtidig endrer mediebildet seg. Avisene eies av stadig færre mediehus. Betalt innhold er på full fart inn. Og de trykte avisene leses av stadig færre. Bare 26 prosent av de unge mellom 16 og 24 år leste i fjor en dagsavis jevnlig. I 2011 gjorde 50 prosent i denne aldersgruppa det.  

«Vi er midt inne i en revolusjon og vi må henge med», sa Raymond Johansen, som i følge målinger ligger godt an i kampen om byrådsmakta i hovedstaden.  
Om han ikke da rammes av politisk influensa i sluttspurten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling