KOMMENTARER

Politisk jordskjelv i Nord-Norge

Nord-Norge rystes av et politisk jordskjelv. Mistilliten og kravene vokser. Mange føler at den norske samfunnskontrakten er brutt. Valget kan påføre Arbeiderpartiet livstruende sår, skriver John O. Egeland.

OMFAVNELSEN: AP-leder Jonas Gahr Støre under besøket iSS Mo i Rana i Nordland i forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OMFAVNELSEN: AP-leder Jonas Gahr Støre under besøket iSS Mo i Rana i Nordland i forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ingen del av landet er norskere enn Nord-Norge. Det meste er forstørret eller forsterket: Naturen, avstandene, næringsgrunnlaget, livsvilkårene og alle former for risiko. Da krigen var over og tyskerne fordrevet, var Finnmark og Nord-Troms en sammenhengende, rykende branntomt. Alt måtte gjenreises. Det var en nasjonal oppgave og ingen stilte spørsmål om Nord-Norge lønner seg. Helheten i nasjonalstaten var et overordnet mål.

Nå er ikke det lenger noen selvfølge, og reaksjonene er sterkest i Nord-Norge. Det har alltid vært spenninger mellom de tre nordligste fylkene og sentralmakten i Oslo. Men tilliten og samhandlingen har vært sterkere. Det skyldes ikke minst Arbeiderpartiet som utviklet en politisk allianse mellom primærnæringene, industrien og staten. Ap fikk sitt politiske gjennombrudd i Nord-Norge, og i mer enn hundre år har landsdelen vært partiets sikreste bastion. Nå kan dette politiske hegemoniet gå tapt. Senterpartiet er i dag det største partiet i Troms og Finnmark.

Flere meningsmålinger har bekreftet dette tronskiftet. På den siste fra 19. august (InFact for NRK/Nordlys/iFinnmark) får Sp 23.9 prosent mot Ap’s 22.5. Det betyr at Ap har gått tilbake med nesten 14 prosentpoeng i forhold til fylkestingsvalget for fire år siden, mens Sp har gått tilsvarende fram. I Tromsø er det politiske bildet totalt fragmentert. Målingene viser at Høyre, Ap, Nei til bompenger, SV og Sp omtrent har like stor oppslutning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer