POLITISK KORREKT: Med sine utsagn om å våge å være norsk, har kulturminister Linda Hofstad Helleland satt en ny standard for hva som er politisk korrekt. Her er hun før starten på pilegrimsvandringen langs Olavsleden fra Oslo til Trondheim forrige uke.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
POLITISK KORREKT: Med sine utsagn om å våge å være norsk, har kulturminister Linda Hofstad Helleland satt en ny standard for hva som er politisk korrekt. Her er hun før starten på pilegrimsvandringen langs Olavsleden fra Oslo til Trondheim forrige uke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

På kornet:

Politisk korrekt å være norsk

Kulturministeren har gitt politisk korrekthet nytt innhold.

Meninger

Den blåblå regjeringen har fått til mye de siste fire årene, men om det er noe som vil stå igjen som deres store bragd, så er det den nye politiske korrektheten som har satt seg. Nå handler det om å sette norske verdier først, og omfavne det bondske og det kristne.

I gamle dager var politisk korrekthet å respektere alle og å være åpen og fordomsfri ovenfor andre kulturer. Det handlet om å se utover seg selv og hvor en kommer fra, og respekterer og heie på det man ser. Nå skal man tydeligvis se innover og gjøre akkurat det samme.

Ingen er så flinke til å dyrke denne nye politiske korrektheten som kulturminister Linda Hofstad Helleland. Hun blir som dens yppersteprest å regne. De siste ukene har hun blant annet stilt opp for fotografene i strøken Felleskjøpet-dress og på pilegrimsvandring til Trondheim. Ved inngangen til helga gikk hun også hardt ut mot dem som kritiserer historiske spel. Spel er tross alt både kultur og norsk, og man utfordrer ikke norsk kultur. Endelig har Jon Hustad fått sin kulturminister.

Men for ypperstepresten var ikke flaggingen av den nye politiske korrektheten over for denne gang. I helga skulle sommerens offensiv toppes, med et stort oppslag i VG. Under overskriften «Norske verdier er under angrep» skulle Helleland – sammen med Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe, en annen eksponent for den nye politiske korrektheten – endelig klargjøre hva det er viktig å stå opp for nå.

Så, hvordan er man politisk korrekt i Hellelands Norge? Visstnok må vi, først og fremst, våge å være norske. Vi må tørre å sende barna i skolegudstjeneste og rundt juletreet. Det må dusjes etter gymtimen. Og så må vi også våge å spise vafler med jordbær, da. Alt kan tydeligvis være viktige verdier, så lenge det føles norsk nok.