KOMMENTARER

Politisk krise og indre gjæring kan true Erna Solbergs lederskap

Det slår aldri feil. Når en politiker gynger i stormen, kryper gnagerne fram fra sine skjulesteder. Toppen skal svekkes nedenfra.

KNIVENE SLIPES I HØYRE: Erna Solberg på Høyres sentralstyremøte i november. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
KNIVENE SLIPES I HØYRE: Erna Solberg på Høyres sentralstyremøte i november. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg har en rekke gode personlige egenskaper som toppolitiker og statsminister. En av dem er en betydelig grad av indre ro når problemer og konflikter tårner seg opp. Hennes politiske flegma likner mye på det vi så hos Jens Stoltenberg. I likhet med sin forgjenger er Erna Solberg bevisst på å kunne sakene, slik at hun ikke blir ledet, men selv har kontrollen. Ikke på nivå med kjernekraftverket Gro Harlem Brundtland som aldri slapp opp for brenselsstaver, men det er heller ikke nødvendig. Som hovedregel forener Erna styringsvilje med evne til å lytte og finne løsninger som respekteres, eller i det minste aksepteres.

Nettopp på denne bakgrunn kan det være vanskelig å forstå hvorfor statsministeren nå sitter i en felle hun selv har skapt. Hun måtte forstå at garantien om et grønt løft som reddet det forrige statsbudsjettet, ikke ville bli tatt av vinden. Selvsagt ventet Venstre og KrF på å dele byttet. Og likevel ble ikke de to partiene møtt med solbergsk smidighet, men med et ultimatum. Den mest nærliggende forklaringen på det er realpolitikk. Bilistpartiet Frp, som har arr over hele kroppen etter sitt knefall for bompenger, hadde ikke noe å gå på. Og uten Frp er det knapt mulig for Høyre å være i regjeringsposisjon. Trine Skei Grandes ustoppelige og høylytte avvisning av Arbeiderpartiet, kan også ha bidratt. Det har unektelig sett ut som om Venstre ikke ville ha vilje eller nerver til å sette hardt mot hardt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer