TRENGER HJELP: Tre år gamle Omran-Daqneesh sitter alene i en ambulanse etter at han overlevde et bombeangrep i Aleppo. Foto: Mahmud Rslan / Anadolu Agency
TRENGER HJELP: Tre år gamle Omran-Daqneesh sitter alene i en ambulanse etter at han overlevde et bombeangrep i Aleppo. Foto: Mahmud Rslan / Anadolu AgencyVis mer

Politisk lammelse

Tårer og sympati hjelper ikke lille Omran.

Meninger

Mens bombene regner over Syrias største by, Aleppo, er verden igjen grepet av et dramatisk bilde av borgerkrigens sivile ofre. Tre år gamle Omran sitter blodig og traumatisert i en ambulanse etter at familiens hus ble truffet av det som sannsynlig var et russisk bombeangrep. Han overlevde. Det gjorde ikke hans ti år gamle bror Ali. Den beleirete byen er snart tom for mat, medisin og rent vann. Utviklingen i sommer vil uvegerlig sende nye titusener på flukt til allerede overfylte flyktningleirer i nærområdene.

Europeiske myndigheter har langt på vei klart å stenge fluktrutene gjennom Europa, selv om den dødelige farten over Middelhavet fortsetter. Det har ingenting med den norske regjeringens tiltak å gjøre. Regjeringen anslo at minst 25000 asylsøkere ville komme til Norge i år. Så langt har det bare kommet 1500. KrF-leder Knut Arild Hareide foreslår at Norge dermed bør påta seg å ta imot flere kvoteflyktninger. Det har kommunene kapasitet til, og KS støtter forslaget. Alternativet er å bygge ned kapasitet og kompetanse, som har kostet dyrt å bygge opp, blant annet gjennom økt bemanning i UDI, i håp om at asylankomstene er stagget en gang for alle. Det er naivt å tro.

Hareide vil ta med kravet i budsjettforhandlingene, men innvandringsminister Sylvi Listhaug avviste forslaget tvert da det ble lagt fram under Arendalsuka. Hun mener det vil sende et «helt feil» signal. Jonas Gahr Støre er også negativ. Han frykter vel for at han på ny skal få skylda for økte asylankomster. I praksis er et slikt tiltak relativt lett å håndtere ved å hente ut noen flere mennesker med beskyttelsesbehov enn det som allerede er vedtatt. Dermed letter man presset på nærområdene, hvor situasjonen er prekær og hjelpen ikke tilstrekkelig. Det må tenkes langsiktig og handles raskt for å hindre at en hel generasjon barn og unge vokser opp i leire uten skolegang og framtidsutsikter.

Tårer og sympati hjelper ikke lille Omran. Denne krigen trenger virkelig ikke flere symboler. For første gang siden starten drepes flere sivile av Assad-regimet og dets russiske allierte enn av IS. Det er ingen vei tilbake for millioner av syriske flyktninger så lenge mannen som dreper sine egne borgere sitter ved makta. Mot et slikt bakteppe kan det virke nytteløst å hente ut noen tusen kvoteflyktninger. Men det er altså vedtatt av Stortinget. Spørsmålet er om vi har mulighet til å ta imot noen flere. Svaret er; ja, det har vi selvsagt, men det er ett år til neste stortingsvalg. Det merkes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.