Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politisk nærsynthet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VALG ’99: Arbeiderpartiets parlamentariske nestleder Olav Akselsen etterlyser i Dagbladet 9. august at opposisjonen skal vise det han definerer som dets sanne ansikt fremfor å minne velgerne på de rødgrønnes mange løftebrudd.

Akselsen har åpenbart oppdaget at velgerne er lei av den rødgrønne regjeringen og at det over lang tid har vært et stort borgerlig flertall i meningsmålingene. Da kan man kanskje forstå at Arbeiderpartiet ønsker å ha noe å skremme velgerne med.

Når Akselsen ikke finner skremmebildet, skyldes det kanskje at det aldri har eksistert? Den politiske uenigheten bygger nemlig ikke på om man er for eller i mot velferdssamfunnet. Det er bred enighet om at det offentlige skal finansiere skole, helse og eldreomsorg. Uenigheten knytter seg til om det offentlige også skal utføre alle tjenestene, eller om vi skal ha et mangfold og et samspill mellom det offentlige og private.

Akselsen mener Høyre ikke bør klage over manglende fattigdomssatsing. Hvorfor ikke? Høyres politikk tar utgangspunkt i det enkelte menneske. Vi ønsker å skape et samfunn med muligheter for alle. Derfor er vi opptatt av at mennesker som faller utenfor skal få en ny sjanse. Det norske velferdssamfunnet skaper trygghet for mange, men noen faller utenfor. Han burde kanskje ta innover seg at kritikken kommer som følge av at regjeringen står viljesløst og ser på at fattigdommen øker. Samtidig som den har stemt ned målrettede forslag fra opposisjonen, som f. eks Høyres forslag om en bedre bostøtteordning og tiltak for å få flere fra trygd til arbeid.

I det som er blitt en av Arbeiderpartiets faste øvelser skryter Akselsen av de rødgrønnes eneste store skolepolitiske grep i løpet av tre år; de har hindret noen få prosent av norske elever å velge seg en videregående utdanning på en friskole. Tenk om Arbeiderpartiet hadde vært like mye for den offentlige skolen som de er mot friskoler? Arbeiderpartiets problem er at den sosialdemokratiske skolepolitikken har spilt fallitt, og at de ikke har noen egen skolepolitikk med unntak av at de er mot friskoler..

Høyre ønsker et regjeringsskifte for å få mer kunnskap i skolen, et velfungerende helsevesen, bedre veier og et mer rettferdig skattesystem. Det alternativet er skrevet med så store bokstaver at det burde være lesbart selv for de mest politiske nærsynte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!