Politisk produksjon av ofre

Kriminalisering av prostitusjonsfeltet hjelper ikke ofre, men skaper dem, gjennom trakassering og infantilisering.

FRONTER: Hva er det synsere, aktivister og folkevalgte vet, som erfarne forskere ikke vet? Skal vi høre mer på debattanter med klare politiske interesser enn uavhengige vitenskapsfolk? spør Kjetil Rolness i lørdagskommentaren.
FRONTER: Hva er det synsere, aktivister og folkevalgte vet, som erfarne forskere ikke vet? Skal vi høre mer på debattanter med klare politiske interesser enn uavhengige vitenskapsfolk? spør Kjetil Rolness i lørdagskommentaren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR ELLER MOT sexkjøpsloven. Dét er spørsmålet. Hvis man er opptatt av verdisignaler og egen magefølelse. Men sexkjøpsloven har ikke hatt store konsekvenser. Det har derimot håndhevingen av hallik- og menneskehandelsparagrafene, som ligner ren forfølgelse av svake og stigmatiserte kvinner. Selv om mange skulle ønske det, er det politisk umulig å kriminalisere utenlandske prostituerte, men det trengs heller ikke. Politiet gjør jobben. Og politikere lar det skje, mens de taler varmt om å hjelpe prostitusjonens ofre.

Så har de kanskje en annen agenda. Prostitusjonslover er ikke til for å bekjempe menneskehandel, men omvendt: Menneskehandel - et alvorlig, men begrenset fenomen - er blåst ut av alle proporsjoner for å bekjempe prostitusjon.

HØR BARE: «Prostitusjon er vår tids slaveri.» «Prostitusjon gjør mennesker til vare.» «Prostitusjon er kjøp av kvinner.» Tar ordboka feil? Er ikke prostitusjon kjøp og salg av seksuelle tjenester? Mener man dette på alvor, er både forskning og etterforskning overflødig. Menneskehandel finner sted i selve definisjonen.

Refrenget har også en mildere versjon: «De aller fleste som selger sex, gjør det ikke frivillig.» Men hva er det synsere, aktivister og folkevalgte vet, som erfarne forskere ikke vet? Skal vi høre mer på debattanter med klare politiske interesser enn uavhengige vitenskapsfolk? Ved en internasjonal konferanse i Roskilde i fjor, var migrasjonsforskere samstemte: Utenlandske sexarbeidere er sjelden tvunget eller lurt inn i prostitusjon. De har bevisst valgt sexarbeid i rike og trygge land, fordi alternativene er verre der de kommer fra. Således ligner de andre immigranter: Alle drømmer om et bedre liv, tjener (relativt sett) gode penger, og hjelper sine fattige familier i hjemlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer