DEBATT

Debatt: Laks

Politisk råkjøring dreper villaksen

Det er uakseptabelt at Per Sandberg tillater produksjonsvekst i områder med inntil ti prosent lakselusrelatert villaksdød.

«UAKSEPTABELT»: Norske Lakseelver mener det er uakseptabelt at Per Sandberg tillater produksjonsvekst i områder med inntil ti prosent lakselusrelatert villaksdød. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
«UAKSEPTABELT»: Norske Lakseelver mener det er uakseptabelt at Per Sandberg tillater produksjonsvekst i områder med inntil ti prosent lakselusrelatert villaksdød. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen sa i 2009 at vi skal ha en bærekraftig oppdrettsindustri som ikke slipper ut lakselus i slikt omfang at det har bestandsregulerende effekt på vill laksefisk. Stortinget gjentok dette i 2015. 10–30 prosent nedgang i villaksbestandene er greit, sier derimot fiskeriminister Per Sandberg.

I et innlegg i Dagbladet skriver Sandberg hvor fornøyd han er med sitt nye trafikklys for justering av produksjonen av oppdrettslaks. Han påpeker at verken oppdrettsindustrien eller villaksinteressene er fornøyde, uten at det har fått ham til å reflektere over sin egen tilfredshet.

I et velfungerende lyskryss er det ikke konflikt mellom kryssende trafikk, og de myke trafikantene gis god tid til å komme seg trygt over på grønt. I Sandbergs lyskryss er det villaksen som er den myke trafikanten. Den er avhengig av at oppdrettsindustrien får både gult og rødt lys, så lakseungene kan komme seg trygt til havs på grønt uten å bli drept av lakselus fra alle oppdrettsanleggene. Da er det uakseptabelt at ministeren har sagt at den røde lampa i trafikklyset ikke skal kobles til før om to år. Det er også ille at han nylig ignorerte forskerråd om å sette på det gule lyset i Nord-Trøndelag, og selv valgte å gi oppdretterne grønt lys. På toppen av dette har Sandberg bestemt at noen oppdrettere kan få kjøre på både gult og rødt (øke produksjonen) dersom de kjører litt saktere (slipper ut litt færre lus) enn de andre.

Helt enkelt: I hvert av de 13 produksjonsområdene langs kysten får oppdretterne grønt lys for å øke produksjonen med til sammen seks prosent annethvert år, så lenge lakselus fra anleggene deres ikke tar livet av mer enn ti prosent av de ville lakseungene hvert år. I områder der lakselusa årlig tar livet av mellom ti og tretti prosent av villaksen må oppdretterne fryse produksjonen på dagens nivå, men møtes ikke med andre kollektive reaksjoner. I områder der det slippes ut så mye lakselus at mer enn tretti prosent av villaksen dør hvert år, blir det fra 2019 rødt lys og seks prosent produksjonsnedtak for oppdretterne. Unntaksregler åpner likevel for produksjonsøkning også i røde og gule områder.

Norske Lakseelver mener det er uakseptabelt at Sandberg tillater produksjonsvekst i områder med inntil ti prosent lakselusrelatert villaksdød, og ikke vil ta ned produksjonen før lusa dreper mer enn tretti prosent av villaksen hvert år. Vi mener det heller ikke er hjemmel i lovverket for å innføre dette systemet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer