KOMMENTARER

Russisk presidentvalg

Politisk rollespill

Russlands statsadvokat låste døra for godt for Russlands fremste opposisjonelle Aleksej Navalny tirsdag. Han får ikke stille som kandidat til presidentvalget i mars neste år.

EN FRISK PUST: Xenia Sobtsjak fra hennes første pressekonferanse som presidentkandidat, onsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
EN FRISK PUST: Xenia Sobtsjak fra hennes første pressekonferanse som presidentkandidat, onsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Beslutningen er endelig, etter at lederen av valgstyret tidligere har sagt det samme. Dermed er det klart at det blir Xenia Sobtsjak (35) som skal spille hovedrollen som opposisjonens kandidat til det valget alle tror av Vladimir Putin vil vinne, selv om han ennå ikke har sagt at han er kandidat.

På en pressekonferanse onsdag sa Sobtsjak at hun aldri vil angripe Putin personlig under valgkampen, fordi hun alltid vil være takknemlig for det han gjorde for hennes far. Vi har altså en opposisjonell som sier at hun skiller mellom politikeren Putin, og mennesket Putin. Og at mennesket Putin er så kjær for henne at hun aldri kan angripe ham - personlig. Og dette er bare ett av særtrekkene ved valgkampen fram mot neste års russiske presidentvalg.

Når Putin velger å kunngjøre sitt kandidatur er det duket for en valgkamp med et underlig rollespill. Det vil være Putin - helten i den store fortellingen i russiske medier. Det vil være den politiske klovnen fra det ytterliggående høyrepartiet Liberaldemokratene, Vladimir Zjirinovskij, som representerer den såkalte «lojale opposisjonen». Det vil være kommunistlederen Gennadij Sjuganov, fra den «nesten lojale opposisjonen». De to har begge vært kandidater i alle valg siden 1990-tallet, og spilt rollene som de som til en viss grad legitimerte valgene av Putin, eller hans stand-in som president i en periode, Dmitrij Medvedev. Og det vil altså være Xenia Sobtsjak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer