EN FRISK PUST: Xenia Sobtsjak fra hennes første pressekonferanse som presidentkandidat, onsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
EN FRISK PUST: Xenia Sobtsjak fra hennes første pressekonferanse som presidentkandidat, onsdag. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Russisk presidentvalg

Politisk rollespill

Russlands statsadvokat låste døra for godt for Russlands fremste opposisjonelle Aleksej Navalny tirsdag. Han får ikke stille som kandidat til presidentvalget i mars neste år.

Kommentar

Beslutningen er endelig, etter at lederen av valgstyret tidligere har sagt det samme. Dermed er det klart at det blir Xenia Sobtsjak (35) som skal spille hovedrollen som opposisjonens kandidat til det valget alle tror av Vladimir Putin vil vinne, selv om han ennå ikke har sagt at han er kandidat.

På en pressekonferanse onsdag sa Sobtsjak at hun aldri vil angripe Putin personlig under valgkampen, fordi hun alltid vil være takknemlig for det han gjorde for hennes far. Vi har altså en opposisjonell som sier at hun skiller mellom politikeren Putin, og mennesket Putin. Og at mennesket Putin er så kjær for henne at hun aldri kan angripe ham - personlig. Og dette er bare ett av særtrekkene ved valgkampen fram mot neste års russiske presidentvalg.

Når Putin velger å kunngjøre sitt kandidatur er det duket for en valgkamp med et underlig rollespill. Det vil være Putin - helten i den store fortellingen i russiske medier. Det vil være den politiske klovnen fra det ytterliggående høyrepartiet Liberaldemokratene, Vladimir Zjirinovskij, som representerer den såkalte «lojale opposisjonen». Det vil være kommunistlederen Gennadij Sjuganov, fra den «nesten lojale opposisjonen». De to har begge vært kandidater i alle valg siden 1990-tallet, og spilt rollene som de som til en viss grad legitimerte valgene av Putin, eller hans stand-in som president i en periode, Dmitrij Medvedev. Og det vil altså være Xenia Sobtsjak.

Og der rollespillet så langt har vært tydelig i russisk politikk - Putin mot politiske gjengangere som vet de spiller en rolle der de er dømt til å tape - blir rollespillet nå mer subtilt. For Xenia Sobtsjak tilhører den reelle opposisjonen, det forteller historien om da hun støttet Navalny og opposisjonen helhjertet under demonstrasjonene vinteren 2011 - 2012. Hun støttet Navalnys parole om at Putins parti, Enhetlig Russland, var «partiet for skurker og kjeltringer».

Men på en måte vil hun ikke spille den rollen, trolig fordi Putin holdt sin hånd over Xenias far, Anatolij Sobtsjak, da han var mistenkt for underslag, på slutten av 1990-tallet. Bakgrunnen for det personlige forholdet mellom Putin og Xenia Sobtsjak, er at Anatolij Sobtsjak var Putins politiske far da Sobtsjak var borgermester i Leningrad, seinere St. Petersburg, på begynnelsen av 1990-tallet. Putins omdømme som demokrat stammer fra denne tida, fordi Sobtsjak hadde et bevisst forhold til demokratiske spilleregler. Det personlige forholdet mellom Putin og familien Sobtsjak var så nært at Xenia har måttet dementere historier om at Putin er hennes gudfar.

Xenia nyter etter alt å dømme godt av regimets beskyttelse på grunn av hennes og familiens personlige forbindelse med Putin. Da det sto på som verst vinteren 2012 ble Xenia Sobtsjaks leilighet undersøkt av politiet, og politiet fant store pengesummer i kontanter. Det ble tolket som en advarsel, og en oppfordring om å holde seg unna opposisjonen.

Det har Xenia Sobtsjak ikke gjort. Men hvor alvorlig er hennes presidentkandidatur, når nun nekter å gå i strupen på mannen hun må slå for å bli president? Mange mener Xenias kandidatur er avtalt spill med Kreml, for å få flere til å stemme i et valg som uten en deltaker som Xenia ville blitt drepende kjedelig og uinteressant, med Putin som allerede erklært vinner, og med to veteraner som rituelle utfordrere. Valgkampen ligger uansett an til å bli et ikke helt vanlig rollespill.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.