Politisk røyksug

I snart 40 år, siden USA innførte handelsblokade av Cuba, har amerikanere vært avskåret fra gleden av på lovlig vis å røyke kubanske sigarer. Nå begynner røyksuget å bli plagsomt - så plagsomt at det truer med å endre amerikansk politikk.

  • Sommernummeret av det snobbete amerikanske sigarbladet Cigar Aficionado er i sin helhet viet Cuba, med sterke appeller om en endring i amerikansk politikk. Leserne av Cigar Aficionado er pengesterke, hvite, urbane menn - et klart flertall av dem er republikanere. De er skeptiske til liberale demokrater, til helsereformer og til den akademiske østkysteliten. Men én ting skiller dem fra andre konservative, rike menn: Hele 93 prosent av dem er motstandere av USAs handelsblokade mot Cuba.
  • Grunnen er enkel: Bladets lesere - en innflytelsesrik gruppe direktører, børsmeklere, kirurger og advokater - er lei av å måtte ta til takke med det nest beste innen sigarer. Lei av å kjøpe dominikanske etterlikninger når det landet der de ekte sigarene kommer fra, ligger bare 15 mil utenfor deres egen kyst.

«Vi beklager dem som ikke i et tidsrum av sitt liv har sett den blå røik av en stor havana sno sine serpentineslør om ens hode og vakt til filosofisk meditasjon over et av denne kolde og hårde verdens vidunderlige goder,» skrev Øvre Richter Frich i «Boken om Tobakk» fra 1934.

  • For nesten 40 år siden utsatte president John F. Kennedy innføringen av handelsblokaden i to uker for å få tid til å hamstre kubanske sigarer. Og i dagboka si skrev han at blokaden mot Cuba skar ham i hjertet. Bill Clinton, sigarelsker han også - på sitt besynderlige vis - har også signalisert at han ønsker en forbedring av forholdet mellom de to landene.

Fidel Castro, med sin revolusjonære retorikk og sitt, i amerikanske øyne, skurkeaktige skjegg, vil aldri klare å vinne den amerikanske offentlighetens gunst. Men sigarene og sambaen hans kan kanskje oppnå det.

  • Kubanske sigarer er nemlig fortsatt de beste i verden, og kubansk salsa er heitere enn noensinne. Smaker, lyd og bilder beriker våre liv, og former våre sympatier og antipatier i mye større grad enn tørre argumenter. Hvis USAs blokade av Cuba nå går opp i røyk, er det kulturen og menneskene som endelig har fått overtaket på politikken. Etter altfor mange år med det motsatte.