POLITISK SJAKK: Statsminister Kåre Willoch fikk mye å tenke på med ren Høyre-regjering og støttepartier i Stortinget. Sammen med forsvarsminister Anders C. Sjaastad (t.h.) overlevde han flere avstemninger om sikkerhetspolitikken med én stemmes overvekt, som her i november 1982. To rader bak Willoch sitter Johan Buttedahl, parlamentarisk leder for Sp etter regjeringsutvidelsen i 1983. Foto: NTB Scanpix
POLITISK SJAKK: Statsminister Kåre Willoch fikk mye å tenke på med ren Høyre-regjering og støttepartier i Stortinget. Sammen med forsvarsminister Anders C. Sjaastad (t.h.) overlevde han flere avstemninger om sikkerhetspolitikken med én stemmes overvekt, som her i november 1982. To rader bak Willoch sitter Johan Buttedahl, parlamentarisk leder for Sp etter regjeringsutvidelsen i 1983. Foto: NTB ScanpixVis mer

Politisk samarbeid kan være som å sove sammen i hver sin seng

Fanget i Stortinget.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I 1981 måtte den ferske statsminister Kåre Willoch nøye seg med at hans første statsbudsjett var «en katastrofe omgjort til en ulykke». Det nye borgerlige flertallet besto av en underlig konstruksjon der det største partiet satt i regjering, mens Kristelig Folkeparti og Senterpartiet satt halvveis forpliktet til å forhandle noenlunde velvillig i Stortinget.

Willochs humør steg da den rene Høyre-regjeringen fikk forberede budsjettforslaget selv, i stedet for å arve det av Gro Harlem Brundtland, men noen lett seilas fikk han aldri.

Etter snaue to år med styring av landet gjennom det som fikk merkelappen «stortingskoalisjonen», hadde også samarbeidspartnerne fått nok og gikk med Høyre i en flertallsregjering.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn