SORG: Moren til en israelsk soldat drept på Gaza søndag sørger under begravelsen i dag. Foto: ARIEL SCHALIT / AP / NTB SCANPIX
SORG: Moren til en israelsk soldat drept på Gaza søndag sørger under begravelsen i dag. Foto: ARIEL SCHALIT / AP / NTB SCANPIXVis mer

Politisk skuebrød

Forsøkene på å få i stand en våpenhvile mellom Israel og Hamas synes mer som et spill for galleriet enn en virkelig tro på suksess.

Kommentar

MENS ISRAELS justisminister Tzipi Livni i formiddag gjorde det klar at det ikke er noen mulighet for en våpenhvile nå, strømmer politikere og diplomater til Midtøsten for å prøve å få slutt på urolighetene. Men sett utenfra ser dette mer ut til å være et forsøk på å vise verden at noe blir gjort, enn å få Israel og Hamas til å slutte å slåss.

- Det internasjonale samfunnet må holde Hamas ansvarlig for det som skjer. Vi vil fortsette å forsvare oss, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i ettermiddag. Ki-moon så bort på Netanyahu med et tafatt blikk og hadde ikke særlig mer å si sjøl enn at han oppfordret israelerne til å vise tilbakeholdenhet for å unngå at flere sivile blir drept. Noe vennlig møte hadde de to neppe hatt, for det ble ingen presskonferanse etterpå. Men Ki-moon og FN er som vanlig maktesløse, selv om USA har gått med på en FN-resolusjon der Sikkerhetsrådet ber om en umiddelbar våpenhvile.

I KAIRO møtte USAs utenriksminister John Kerry sin egyptiske kollega, Sameh Shoukry, og sa at den eneste gjennomførbare vei var å fortsette å jobbe med den egyptiske fredsplanen som synes å være kommet i stand på Israels premisser og som Hamas totalt har tatt avstand fra og aldri kommer til å godta. Hamas krever på sin side at Israel opphever blokaden av Gaza og at alle palestinske fanger blir satt fri. Hadde ikke islamistene vært muslimer, kunne man brukt et uttrykk som at et slikt utspill var som å tro på julenissen.

Men Kerry gir seg ikke og skal i morgen møte lederen for Den arabiske liga, Nabil al-Arabi, før han etter planen setter kursen for Israel. Den arabiske liga synes foreløpig å være like irrelevant som FN i denne konflikten og er også som vanlig splittet.

VED SIDEN AV Kerrys og Egypts forsøk på våpenhvile, arbeider Tyrkia og Qatar, som begge gir Hamas mesteparten av sin støtte, med et eget forsøk på å få våpnene til å hvile, i hvert fall hvis vi skal tro lederne for de to landene. Ifølge israelske myndigheter gjør Tyrkia og Qatar alt som er mulig for å få Hamas til å fortsette kampen og ødelegge for USA og Egypt. På den pro-palestinske sida er det mange som mener at de to sistnevnte landene egentlig ikke ønsker noen våpenhvile nå, men at israelerne skal få lov til å knuse Hamas så langt det lar seg gjøre.

USA er som vanlig i skvis fordi landet samarbeider med Tyrkia gjennom NATO og også ønsker et godt forhold til Egypts militære makthavere. Men forholdet til Israel er selvfølgelig viktigst.  Fortsetter israelerne sitt blodbad i Gaza, vil amerikanerne imidlertid etter hvert få kritikk fra flere av sine vestlige allierte.

I Kairo antydet Kerry at man etter at det egyptiske våpenhvileforslaget eventuelt var godtatt av begge parter, måtte se på de underliggende forholdene i Gaza. Dette var imidlertid en problemstilling som syntes helt uinteressant for Netanyahu, da han snakket med pressen sammen med Ban Ki-moon.

MANGE OBSERVATØRER  mener at partenes posisjon har hardnet de siste dagene og at en våpenhvile - i hvert fall på kort sikt - synes stadig mindre aktuell. Så kan jo mange tro at det motsatte er tilfellet, og at diplomatiet går på høygir - med suksess i sikte.