Politisk tv-reklame blir fortsatt forbudt

Men Giske anker ikke.

STÅR PÅ FORBUD: Trond Giske vil opprettholde forbudet mot politisk reklame, til tross for at NRK meldte om det motsatte onsdag morgen. FOTO: SCANPIX
STÅR PÅ FORBUD: Trond Giske vil opprettholde forbudet mot politisk reklame, til tross for at NRK meldte om det motsatte onsdag morgen. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen anker ikke dommen fra Den europeiske menneskerettighets- domstolen (EMD), men opprettholder forbudet mot politisk TV-reklame. Samtidig skal små partier få NRK-dekning.
— Vi har kommet fram til en løsning hvor også de små partiene får redaksjonell dekning i valgsendingene. Det gjøres ved at NRK-plakaten endres slik at dette blir ivaretatt. Vi mener dette tilfredsstiller kravet fra EMD om at små partier skal slippe til i valgkampen, uten at vi må åpne opp for tv-reklame, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap).

(NTB)

Striden om politisk tv-reklame

* Kringkastingsloven forbyr reklame for livssyn eller politiske budskap på fjernsyn, et forbud som opprinnelig ble lansert i 1984 i en offentlig utredning om kringkastingsreklame.
* Etter at TV 2 våren 1995 viste en film fra Akademikernes Fellesorganisasjon, kom debatten om politisk TV-reklame i gang for alvor.
* Motstanderne av forbudet mener det strider mot Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet og Menneskerettighetskonvensjonens paragraf 10.
* Tilhengerne mener forbudet tjener ytringsfriheten siden de anser TV som et sterkere medium enn andre og at ikke alle vil ha råd til TV-reklame.
* TV 2 viste både i 1997 og 1999 reklamefilmer for Fremskrittspartiet, for å utfordre forbudet.
* Under lokalvalget 2003 viste TV Vest tre korte reklamesnutter for Rogaland Pensjonistparti, mens TV 2 viste en ny reklamefilm for Fremskrittspartiet. Begge ble ilagt bot av Medietilsynet, en bot TV Vest nektet å betale.
* TV 2 valgte å betale boten, blant annet fordi det lå an til at forbudet sto for fall politisk. Men i 2006 satte den rødgrønne regjeringen foten ned for et lovforslag fra Bondevik II-regjeringen som åpnet for politisk TV-reklame.
* TV Vest tapte sine påfølgende rettssaker etter å ha anket helt til Høyesterett. I 2005 anket TV-kanalen saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, som valgte å prøve forbudet opp mot ytringsfriheten.
* Saken ble behandlet i åpen rett i Strasbourg torsdag 26. juli i fjor, og 11. desember 2008 fikk TV Vest medhold i saken.
* Regjeringen hadde tre måneder på å bestemme seg for å be om at saken tas opp til behandling i plenum av alle de 17 dommerne i Strasbourg, noe det er anledning til i særlig prinsipielle saker. 11. mars ble det kjent at regjeringen ikke tar saken videre.
* Avgjørelsen vil trolig få betydning for lignende forbud i Storbritannia og Irland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer