Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politisk TV-spill

I Danmark kranglet statsminister med utenriksminister. I Norge Bondevik med Stoltenberg. Felles for begge scener var TV-mediet.

Onsdag kranglet

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen med utenriksminister Per Stig Møller i Folketinget. En TV-dokumentar om livet i kulissene under toppmøtet i København i desember fanget blant annet opp en fortrolig samtale der Møller småfnisende forteller Rasmussen at Tysklands utenriksminister Joschka Fischer har minst tre meninger om hvorvidt Tyrkia bør tas med i EU. Statsminister Anders Fogh Rasmussen hadde akseptert at TV-teamet fulgte ham i kulissene, og godkjente programmet før det ble sendt.

Utenriksministeren kom i forlegenhet. Det ble ballade.

I Folketinget sa Møller at hadde han visst at mikrofonen var slått på, ville han aldri ha sagt dette. Hans sjef repliserte i samme sal at når det er oppstilt et kamera og en mikrofon, må en regne med at utstyret er slått på. Den lærde magister Per Stig Møller følte seg neppe bedre til mote da Fogh Rasmussen gjentok tidligere uttalelser om hvor viktig det er med åpenhet i EU. Episoden avslører mye om forhold på toppen i dansk politikk og om en mann som mer enn gjerne vil ha knyttet sitt navn til en historisk begivenhet.

Men indiskresjonen

, som hele TV-dokumentaren, lærer oss også noe om åpenhet, demokrati og politisk spill. Det bringer oss over til den andre scenen onsdag, statsminister Kjell Magne Bondevik i diskusjon med Jens Stoltenberg i NRKs «Redaksjon EN».

Der satt de, to voksne menn, vanligvis fornuftige, dyktige og verdige som ledere for borgerne i et samfunn. De kranglet som et slitent ektepar. Om hvem som hadde sagt hva. Det slo meg at dersom de møttes uten å være bundet av partier og posisjoner, bare væpnet med sin dyktighet og borgerlige rasjonalitet i samfunnets tjeneste, ja, så ville det tatt dem mindre enn et minutt å bli enige om det samme sakskomplekset.

I det opplyste

TV-studioet blir det politiske spillets irrasjonalitet avslørt. Det er slett ikke sikkert at borgerne liker hva de ser: To fornuftige menn i en oppspilt disputt under deres nivå, under deres kapasitet, men nesten hemningsløst bundet av historie, parti og posisjon. Den moderne individualitet kommer i konflikt med fortidas høvdingtenkning. Det er ikke bare et dilemma for politikerne, men også for demokratiet.

Felles for onsdagens

to scener er blottlagt spill, den første i direkte form, den andre indirekte. Dagens medievirkelighet fordrer en annen holdning og tenkning blant eliten i forhold til åpenhet, samtidig som gammeldags politisk maktspill, som frivillig framført i TV av herrene Bondevik og Stoltenberg, hensetter oss til en ekstrautgave av eldrebølgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media