Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Politisk uklokt

Det kan virke som om regjeringen har latt det gå prestisje i å tvinge gjennom forslaget, uansett motstand og til tross for manglende støtte fra alle sider av bordet.

ANSVARLIG: Kulturminister Thorhild Widvey. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
ANSVARLIG: Kulturminister Thorhild Widvey. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lov om helligdager og helligdagsfred er moden for en gjennomgang, dagens lovverk om søndagsåpne butikker er preget av underlige kompromisser. Forskjellsbehandlingen mellom kommunene er ikke innlysende, fylkesmennene gir noen lov til å definere seg som turistkommuner og holde søndagsåpent - andre ikke, selv om sistnevnte kan ha flere turister og stor handel som følge av denne. Brustad-buas konsept om små, søndagsåpne dagligvarebutikker er et pussig kompromiss. Det er heller ikke opplagt hvorfor du skal kunne handle på hagesenteret, men ikke på andre butikker som selger de samme varene. Likevel er det nå på tide å legge bort regjeringens lovforslag om søndagsåpne butikker.

Forslaget har møtt massiv motstand. Arbeidstakerorganisasjonene frykter en brutalisering av arbeidslivet og slutten på søndager som felles fridag. Arbeidsgiverne ønsker det ikke, næringslivet tror ikke utvidet åpningstid vil lønne seg og mener derfor det vil føre til økte priser. Et flertall i befolkningen er imot.

Kristelig Folkeparti er så sterke motstandere av forslaget at det truer hele samarbeidsavtalen med regjeringen. Selv ikke Venstre støtter lovforslaget, til tross for at partiet tidligere har ivret for at kommunene selv skal bestemme åpningstidene. På landsmøtet i vår måtte Trine Skei Grande selv gå på talerstolen for å hindre at det ble en ny avstemning om partiets standpunkt. Hun understreket at partiet noterte seg den sterke motstanden og ville være meget lydhøre for eget parti og den kommende høringsrunden.

Rekordmange 6800 høringsuttalelser er kommet i saken, et overveldende flertall er imot. Kun fem av 428 kommuner ønsker forslaget velkommen, 200 har vedtak imot en allmenn åpning av søndagsåpne butikker. Det kan virke som om regjeringen har latt det gå prestisje i å tvinge gjennom forslaget, uansett motstand og til tross for manglende støtte fra alle sider av bordet. Det er politisk uklokt.

Alternativet er en justering av dagens ordning, som Venstre og kanskje også KrF kan godta. Under klare retningslinjer skal kommunene tillate søndagsåpne turiststrøk i hele eller deler av kommunen, og enkelte flere søndager kan omfattes av samme regelverk som gir søndagsåpne butikker i desember. Det er tid for pragmatisme, ikke prestisje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!