Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Politiskandale som teater

LONDON (Dagbladet): Tricycle i Kilburn er et spennende lokalteater i London. Fram til 6. februar vises «The Colour of Justice», som er en rystende dokumentasjon av politiets udugelighet og rasisme. Den 22. april 1993 ble den unge, svarte Stephen Lawrence overfalt av en gruppe hvite ungdommer i Eltham i Sør-London. Uten å være provosert, stakk de ham ned fordi han var svart.

  • Politiet fikk tips om hvem som gjorde det, men nølte med å arrestere dem. Da de omsider ble arrestert, tapte påtalemyndighetene saken fordi politiet hadde gjort en dårlig jobb. I juli 1997 ble det holdt en offentlig høring omkring politiets rolle. De ledende etterforskerne ble avhørt, og høringen avslørte deres mangel på interesse for drapet. De ga ikke den døende Stephen Lawrence førstehjelp, de hadde mistet sine notater, og de unnlot å ta opp jakten på de mistenkte. Alle de ansvarlige politimennene har siden førtidspensjonert seg. Ingen kan dermed straffes med disiplinære tiltak.
  • Høringen resulterte i et referat på 11000 sider. Journalist Richard Norton-Taylor i The Guardian har redigert dette ned til 100 sider, og de viktigste avhørene foreligger nå som et teaterstykke. Forestillingen er tett og intens. Man sjokkeres over at politimenn kan vise så mye udugelighet. De brydde seg åpenbart ikke om å forsøke å redde Stephen Lawrence. De forsøkte ikke å arrestere de mistenkte før det hadde gått mange uker. Alle nektet for at de var rasister, men ingen er i tvil om at hvite ville fått en helt annen behandling.
  • En av de mistenkte, Jamie Acourt, ble innkalt til høringen. Han nektet å svare på spørsmål om hvorfor han hadde huset fullt av kniver, revolver og sverd. Det mest sjokkerende var en gjengivelse av en video fra huset til Acourt, hvor en av dem sier: «Hver eneste nigger burde få kuttet av armer og bein.» Denne gjengen er fortsatt på frifot fordi politiet ikke gjorde jobben sin.
  • Stephen Lawrence-drapet har ført til at Scotland Yard-sjefen, sir Paul Condon, har bedt om unnskyldning for dårlig politiarbeid, men han har ennå ikke straffet noen av politifolkene. Saken har ført til at London-politiet har ansatt en sjef til å rydde ut rasismen i styrkene. Om det lykkes er tvilsomt. Rasismen sitter dypt i det britiske samfunnet, og spesielt i politikretser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling