Politiske groupies

Et drypp her, og et drypp der, og nesten gikk en regjeringskabal opp i nyhetssendingene.

Men bare nesten, for både Dagsrevyen på NRK og Nyhetene på TV2 manglet mange navn i sine tips på Jens Stoltenbergs regjeringsliste. Men forhåndsspekulasjonene preget nyhetssendingene i går, og selvsagt er sånt godt stoff, også for menigmann, uansett hva Dagsavisens Anders Giæver måtte mene. Han var i NRK P2s «Dagsnytt Atten», og syntes det å spekulere på statsråder bare var tull. Nå var det jo hans egen avis som brakte ryktet om Ellen Horn som ny kulturminister, men skitt au. Det er lov å være moralistisk surmaget omvendt proporsjonalt med fallende opplagstall.

Sjekk selv!

NRK 1 har ekstrasending om den nye regjeringen klokka 09.20 i dag, TV2 klokka 09.30. For at du selv kan sjekke om journalistene på TV har gode kilder, skal du her få hva de tippet i går. Først Dagsrevyen. Der kunne de «slå fast» at Karl Erik Schjøtt-Pedersen blir ny finansminister og Jagland ny på utenriks. Grete Knudsen blir ny nærings- og IT-minister og Trond Giske ny kirke- og utdanningsminister. TV2-nyhetene «mente å ha fått bekreftet» det samme, og kunne i tillegg fortelle at Siri Bjerke blir miljøvernminister, Olav Akselsen oljeminister, Hanne Harlem justisminister, Bjørn Tore Godal forsvarsminister og Jørgen Kosmo ny arbeids- og administrasjonsminister. «Redaksjon 21» på NRK 1 kopierte TV2- nyhetenes liste, og bød i tillegg på et ordskifte om regjeringskabalen mellom kongen av selvfølgeligheter, valgforsker Frank Aaarebrot, Kristin Clemet og reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen. Den kom det for øvrig lite ut av. Knut Olsen har lagt sin elsk på å taue reklamefolk inn i studio i det siste, uten at det er kommet annet ut av det enn en demonstrasjon av at reklamefolk nok ikke bør gå utenfor sitt kompetanseområde.

Bimbojournalister

De siste dagene har en del journalister, i særdeleshet kvinnelige, også kunnet fortelle oss hvor «pen og sexy» Jens Stoltenberg er. Istedenfor å analysere hva mannen står for politisk og verdimessig, har de forfalt til en type politisk groupie- og bimbojournalistikk som i beste fall strider mot medias demokratiske samfunnsoppdrag. I verste fall er det rein sexisme. Mitt råd er at de slutter med det umiddelbart, trekker litt luft og blir journalister igjen.