Politiske Penn

Sean Penn (43) hevder at han har mistet flere hovedroller som en direkte følge av sin sterke kritikk mot Bush-regimet. Men Clint Eastwood ville ha ham med.

I «Mystic River», som har norges-premiere i morgen, spiller Penn den tidligere kriminelle Jimmy Markum, som opplever å få datteren sin drept. Tim Robbins og Kevin Bacon har også store roller i filmen, som er basert på en roman av Dennis Lehane.

Samtidig er Penn aktuell med filmen «21 Grams» av meksikanske Gonzalez Iñarritu, hvor han spiller en alvorlig syk matematikkprofessor mot blant andre Benicio Del Toro og Naomi Watts. Penn fikk prisen for beste mannlige hovedrolle under filmfestivalen i Venezia i august for sin innsats i «21 Grams». Og på ny svirrer Oscar-ryktene - en anerkjennelse som aldri har blitt Penn til del og som han også hevder at han ikke ønsker.

- Sean Penn er bedre enn det folk synes å tro. I denne filmen har jeg hatt et fantastisk mannskap, sa «Mystic River»-regissør Eastwood til Dagbladet tidligere i år.

Frontfigur

Sean Penn vokste opp i Santa Monica i California med sin skuespillermor Eileen Ryan og regissørfar Leo Penn, og med Charlie Sheen og Emilio Estevez som lekekamerater. Han fikk sitt gjennombrudd i «Fast Times At Ridgemont High» i 1982, og har siden spilt i et trettitall filmer.

I oktober i fjor betalte han 390000 kroner for å få trykt en annonse i Washington Post formet som et åpent brev til president George W. Bush, hvor han ber Bush roe ned krigsplanene mot Irak. Like etterpå ble han invitert til Irak, hvor han blant annet fikk møte utenriksministeren. Ved hjemkomsten var Penn, mer eller mindre frivillig, blitt selve frontfiguren for antikrigsbevegelsen i USA.

- E.L. Doctorow hadde et sitat jeg bruker ofte, nemlig at det er artistens ansvar å kjenne sin samtid, sier Penn i et intervju han nylig gjorde med Los Angeles Times.

Forlot Hollywood

Da han kom tilbake fra Irak, følte Penn seg «våken, levende og nysgjerrig».

Samtidig ble han både hengt ut og latterliggjort av amerikanske konservative og deler av pressen. «Bagdad Sean» ble han kalt av The New York Post.

Penn har fått merke at hans politiske engasjement får yrkesmessige konsekvenser. Han mistet hovedrollen i filmen «Why Men Should't Marry», som han skulle få 70 millioner kroner for, og gikk til sak mot produsent Steve Bing. Dessuten opplevde han å bli frastjålet yndlingsbilen sin, en 1987 Buick Grand National, med to skytevåpen i.

For noen år siden tok han med seg kona Robin Wright Penn og barna Dylan (12) og Hopper (10) ut av Los Angeles og flyttet til Marin County ved San Francisco. Han skal snart ta et friår. Da skal han blant annet ta fram sine notater fra Irak.

- Jeg begynte å skrive med en gang. Ditt liv er det du kan tilføre en hvilken som helst historie. Dette er et livets håndverk, sier Sean Penn.

AKTUELL: Sean Penn er tilbake på norske kinoer fra i morgen, i Clint Eastwoods «Mystic River». Men det er politikken som engasjerer Penn i en slik grad at han kaller president Bush «en idiot». Her er han under sitt besøk i Bagdad i fjor.