Politiske Pinter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OBELPRIS: I likhet med Fremskrittspartiets Ove A. Vanebo (Dagbladet 25.10), ble jeg både forundret og skuffet over tildelingen av Nobelprisen til Harold Pinter. Og det altså uten å ha konsultert Vanebo først.Det er rent så svenskehatet stiger i en, for i Svenska Akademin har de tydeligvis ingen skrupler eller ansvarsfølelse.For selvsagt er det betenkelig at man tilgodeser Pinter den høyeste litterære utmerkelse i verden. Ikke minst med tanke på at det er politiker han egentlig er. En ualminnelig venstrevridd en til og med, ikke sant Vanebo? Denne Pinter er jo nærmest for en terrorist å regne, USA-hater på sin hals. Gad vite hva han vil bruke prispengene til. Garantert til samfunnsnedbrytende virksomhet.Det er nok en lei tendens dette å tildele nobelprisen til rabiate venstreradikale forfattere. Og ikke er det av helt ny dato heller. Jeg nevner i fleng Hamsun, Undset og Churchill. Den ene mer venstrerabiat enn den andre.Ja, kanskje ikke Hamsun da direkte. Han hadde vel et atskillig bedre politisk skjønn og sunnere holdninger i så måte, Vanebo? Men om vi skulle få en ny norsk nobelprisvinner i litteratur - la oss si til neste år og la oss anta at det blir Dag Solstad - skal han ikke få dø i synden. Var det ikke noe om Albania og politiske fyrtårn? Åh, det skal bli en svir, Vanebo. Vi skal klå%n. Det skal vi jaggu.

HVORFOR SKAL nå disse forfatterne beskjeftige seg med politikk og samfunnsspørsmål forresten? Det er jo det vi har politikere til, statsvitere og komikere på TV. Det er det du er betalt for, Vanebo. Nei, dikterne er som uansvarlige barn som bør bekyttes mot seg selv. De burde holde seg til livet og døden og sånn, dikterting. Kort sagt, være oss til nytte og glede i stedet for å bruke tiden til samfunnsnedbrytende virksomhet.Førøvrig må jeg få gratulere Vanebo og Fremskrittspartiet med en egen kulturpolitikk. Det er noe fundamentalt nytt og nokså overraskende. Jeg vil imøtese alle nye Frp-utspill på kulturfronten med den største bevåkenhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer