LEDER

Dagbladet mener:

Politiske privilegier overkjører likhet for loven

Hadde fiskeriminister Geir Inge Sivertsen mottatt 120 000 kroner uberettiget som trygdemottaker, hadde han stått i fare for å bli dømt til ubetinget fengsel. Saken viser at politikerne har privilegier som strider mot prinsippet om likhet for loven.

FØRSTE DAG PÅ JOBBEN: Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen overtar for Harald T. Nesvik. Nå sliter statsråden med at han har mottatt 120 000 kroner i uberettiget etterlønn som ordfører. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FØRSTE DAG PÅ JOBBEN: Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen overtar for Harald T. Nesvik. Nå sliter statsråden med at han har mottatt 120 000 kroner i uberettiget etterlønn som ordfører. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De farligste truslene mot demokratiet kommer nesten alltid innenfra. Tilliten til de politiske institusjonene hviler på at politikerne overholder spillereglene, og ikke bruker maktposisjoner til å berike seg selv. Beløpenes størrelse er ikke avgjørende i saker som f. eks. gjelder urettmessige utbetalinger, etterlønn o.l. Det er rettferdighet og likhet for loven som er bunnplanken i slike saker. Et godt kontrollspørsmål er: Hvordan ville NAV reagert på en liknende hendelse?

Nå gjelder det den nye fiskeriministeren Geir Inge Sivertsen (H). De siste dagene har det kommet fram at Sivertsen fikk 120 000 kroner i etterlønn som ordfører, samtidig som han mottok full lønn som statssekretær i nærings- og fiskeridepartementet. Senja kommune har besluttet å kreve at statsråden betaler tilbake etterlønna på 120 000, og skal gjennomføre en full gjennomgang av saken.

Den nye fiskeriministeren har åpenbart en enorm arbeidskapasitet. I november og desember 2019 hadde han to stillinger (ordfører og statssekretær) samtidig, begge med millionlønn. Geir Inge Sivertsen har overfor Dagbladet forklart at «han i ansvar og oppgaver jobbet 200 prosent» i denne perioden. Til tross for denne kapasiteten var Sivertsen ikke klar over at han ikke hadde rett til etterlønn. Det er rådmannen i kommunen som påtar seg ansvaret for en utbetaling som var i strid med loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer