DEBATT

Debatt: Asylpolitikk

«Polititaktiske hensyn» brukes til å trenere asylsaker

Hvis ikke asylsøkere skal ha noen rettsikkerhet igjen, hvem er da neste brysomme gruppe? 

SENDT UT: UNE hadde det veldig travelt med å returnere en asylsøker fra Uganda, til tross for at det er et av verdens verste land å være homofil i. Foto: NTB Scanpix
SENDT UT: UNE hadde det veldig travelt med å returnere en asylsøker fra Uganda, til tross for at det er et av verdens verste land å være homofil i. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når asylsøkere skal sendes ut av landet, virker det som alt er blitt lov. «Polititaktiske hensyn» kan brukes til å trenere saker så de ikke kan komme for retten, politiet og UNE samarbeidet om å holde vedtak hemmelige fram til retten stenger og noen skal på flyet. Rettsikkerhet blir her en dårlig vits. Her er en sann historie fra i høst om hvordan en homofil mann ble deportert til Uganda.

Listhaug og co har gnidd seg i hendene hver gang det rapporteres om politiraid mot asylsøkere med påfølgende svindyre charterfly ut av Norge. Men i 2016 har også regjeringen lagt fram en ny handlingsplan for å bedre levekårene for LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), hvor fokus skulle være å bedre rettighetene til LHBT-personer som er asylsøkere. Virkeligheten er en ganske annen.

Mannen det gjelder søkte asyl i Norge fordi han er homofil og kommer fra Uganda, et av verdens verste land å være homofil i. Også UDI og UNE er enige i at homofile fra Uganda trenger beskyttelse, men UDI mente han ikke var troverdig, altså at han ikke var homofil. Han kontaktet oss via organisasjonen Skeiv verden, og jeg har snakket mange ganger med ham. Han fastholdt at han er homofil, og at han risikerte livet ved retur. Dette var en svært traumatisk historie. Jeg har sjelden sett noen være reddere og mer preget enn ham, og det sier litt med tanke på hvor vanskelige situasjoner mange av dem som oppsøker SEIF befinner seg i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer