På besøk i hjemlandet til det ekstremt stabile geniet:

Pollocks hellige grunn

Og, vi hilste på tidenes Harley-parade med amerikanske soldatveteraner som kjørte gatelangs i Washington DC

GUL(L)VET: Jackson Pollocks gulv på Long Island en dag i mai. Vi troløse gikk på en hellig grunn. Foto: Tom Stalsberg
GUL(L)VET: Jackson Pollocks gulv på Long Island en dag i mai. Vi troløse gikk på en hellig grunn. Foto: Tom StalsbergVis mer
Meninger

Ikke var vi helt klar over at eiendommen, boligen og arbeidshuset til kunstnerparet, Jackson Pollock (1912 – 1956) og Lee Krasner (1908 – 1984), var å finne i The Springs i East Hampton, Long Island.

Derfor en rolig ferd på de smale veiene. Forbi de små tettstedene med digre og mindre trehus. Kaffestopp i en av de fineste småbyene og der ligger museet til dryppeteknikkens abstrakte mesters. Inne i boligen har tida stått deilig stille. Lee og Jacksons malerier på veggene. Moderne kjøkkenredskaper fra 50-tallet. Lamper, stoler, og bord.

Ekko av en og annen kunstnerfest. Tobakk og brennevin. Bokhyllene med Virginia Woolf, Hemingway, Joyce, oppslagsbøker, historie og verker av, om og med Pollock. En platespiller samt en glødelampeaktig forsterker. Vi fikk selvsagt ikke lov til å bla i parets vinylbunke, men skimter Miles Davis. Kinda of Blue, både Miles og Jackson var vel dette.

Pollock i tillegg også red, white, green and yellow i tillegg til et periodisk svartsinn, en rotløs sjel som også var tørst og det endte da med forferdelse. Jackson på bar i 1956. Drakk tett sammen med en par svirebrødre – og søstre. Full bilfart inn i tre. Pollock slengt langt ut/døde momentant.

Det samme gjorde også en av passasjerene. Men, Pollocks maleriske og storslagne arv lever videre. Vi gikk også på hans malerigulv, det var som å bevege seg på hellig grunn, i tøfler, der inne i arbeidsværelset. På hans og Lees planker, dryppende dekket av maling der museumsvakten rolig sa: Godt dere fant igjen Skrik. Munch er stor. Videre mot en kiosk ved veien som selger krabbesuppe, fisk og hummer i pølsebrød. Ikke noe jåleri. Godt som en solnedgang, og så kan vi legge til at Long Island er verdt ei reise, men du må beklage deg på skyhøye priser.

Du kan også bli litt svett av all den hvite styrtrikdommen som tøffer rundt og selvsagt mener de eier verden, også her, men det gamle fyret og strendene er frisoner. Den lokale hvitvinen også.

Før vi glemmer det, vi så nylig en fin dokumentarfilm om en unik gitarbutikk i New York, beliggende i Greenwich Village, Carmine Street Guitars der innehaveren heter Rick Kelly. Han, sammen med sin gamle mor og den unge gitarlager, Cindy Hulej, sysler med håndlagde utgaver av Fender Telecaster. Vi så filmen. Dagen etter innom sjappa. Rick den hyggelige.

Vi fikk lov til å komme inn på verkstedet. Rick drar rundt i New York på jakt etter gamle materialer fra kirker, hus, hoteller og barer, trevirke med ei lang historie. Som han sier: Et tre ble til et hus som blir til en gitar. Rock on, Rick. I går var det Memorial Day-konsert i hovedstaden DC.

Søndag var vi vitne til en massiv Harley-parade da tusenvis med amerikanske krigsveteraner kjørte i gatene for å minnes sine avdøde søstre, brødre, venner, mødre og fedre. Dette var visstnok siste gang denne idelle organisasjonen, grunnlagt i 1987, Rolling Thunder (oppkalt etter massive bomberaid i Vietnam) var samlet i hovedstaden i forbindelse med Memorial Day. Det var et skue i stars and stripes, gromlyd, V-tegn, giv akt langs veien, minner og sorg. Vi så også et par sykler som hadde norske flagg, så er det nevnt.

Vi leser også, selvsagt, New York Times og Washington Post, begge er høy kvalitet. Uansett hva andre måtte mene. Times fortsatt med slagordet «All the News That´s Fit to Print» og Post «Democracy Dies in Darkness». Med nåværende president, som fortsatt kaller seg selv for «extremely stable genius», burde Post skifte til democrazy lives. Skriv brødtekst her.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.