Pølsevev om valgordning

Den nye valgordningen representerer ikke noe demokratisk problem, og vil ikke skape kaos eller «lillelørdag» på valgnatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PROFESSORENE Frank Aarebrot og Anders Todal Jenssen ga i et intervju med Dagbladet uttrykk for sterk bekymring over den nye valgordningen ved høstens stortingsvalg. Ordningen er et demokratisk problem får vi vite, og den vil bli valgets største overraskelse. Det er særlig fordelingen av utjevningsmandater som er tvilsom. Ordningen betegnes som russisk rullett og lotteri. Dagbladet fulgte opp med en lederkommentar dagen etter og spådde «lillelørdag» på valgnatten. I følge Dagbladet er det ikke lenger noen sammenheng mellom valgstemmer og mandatgevinst for utjevningsmandatene. I en kort kommentar karakteriserte jeg det førstnevnte innslaget som pølsevev. Dagbladets leder fortjener muligens enda sterkere uttrykk. Avisens faktaboks den 8.8 (med NTB som kilde) er derimot korrekt. Men hvis vi lar adjektivene hvile, skal jeg forsøke å forklare hvorfor både Aarebrot, Jenssen og særlig Dagbladet gir en i beste fall misvisende fremstilling av den nye valgordningen. Ingen valgordning er «perfekt», heller ikke den nye norske ordningen. Det vil alltid være spørsmål om å balansere ulike hensyn mot hverandre. For eksempel vil hensynet til proporsjonalitet og stabil styring ofte stå mot hverandre. Fra et faglig synspunkt er begge hensyn legitime, og balansen mellom dem er betinget av historiske og politiske forhold. Det at valgordninger bygger på kompromisser mellom politiske partier burde ikke overraske noen. Valglover skiller seg i så måte ikke fra andre lover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.