Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pølsevev på alvor der blodet spruter

Pølsevev med overskudd og humør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Litteraturviteren Asbjørn Stenmark debuterer hederlig og upretensiøst med den knapt 100 sider lange kortprosasamlingen «Pølsedrømmer». Boka består av 61 korttekster i seks kapitler. Allerede med Samuel Beckett-referansen i tittelen på første del, «Glade dager», innvarsler Stenmark det absurde preget tekstene hans har, langt fra noen litterær realisme. Her blir folk fylt med stein og senket ned i elver eller steinet til døde av vennene sine, for så å dukke opp lys levende i neste korttekst. I likhet med i Becketts skuespill, er dagene i «Pølsedrømmer» glade i høyst varierende grad.

Kryssord og speilegg

De mange enkelttekstene danner til sammen en munter fortelling om tre eksentrikere som deler et falleferdig hus. Mens årstidene kommer og går, fordriver fortelleren og hans to samboere, Pontus og William, tida med å slakte svaner, steke speilegg, løse kryssord og drive slektsforskning. Fortelleren bruker mye tid på å drømme om pølsene han er så glad i, Pontus er manisk opptatt av å arkivere de tallrike manuskriptene han forfatter, deriblant «slibrige sonetter», og William terroriserer gjerne sine samboere med å skrike og dundre på tromma si med en knokkel. Sammen med dem bor også den utstoppede Filosofen, som Pontus bærer med seg overalt.

Aparte persongalleri

For øvrig omgås de et aparte persongalleri bestående av Rødhette med den mystiske kurven, den buksepressbesatte Buksemannen og den tommelspisende småjenta de kaller Grisehode. Alle møtes de på fest hos Rødhette og spiser pølser i fellesskap. Vi får også høre om hovedpersonenes barndom, som i stor grad ble tilbrakt i tretopper og raketter.I et univers der drøm og virkelighet glir over i hverandre, legger den hardtslående trioen ut på reiser og eventyr. De prøver seg på varietéscenen, fotballbanen, dansegulvet og som sirkusklovner.

Slapstick og Buster Keaton

Stenmark, som på sitt beste skriver både morsomt og poetisk, er inspirert av slapstick og gamle Buster Keaton-stumfilmer, og «Pølsedrømmer» dyrker en fysisk form for humor der blodet spruter og organene spretter veggimellom. Tunger kuttes av, ører vris rundt og knokler knuses. Samtidig ligger det ofte et truende alvor under de overdrevne scenene: «Vi så oss om etter en utvei, men klovnenesene hadde grodd fast i ansiktet og publikums klappende hender veltet mot oss som rasende revesakser». Etter hvert havner figurene på et skummelt sykehus de flykter fra, og mot slutten av boka blir tekstene stadig dystrere: «Vi siger av gårde, glir fremover gjennom dagene mens kroppene våre trykkes lenger og lenger inn i denne pølsen vi kaller verden. Kroppsvekten bæres fra A til B, deretter gjennom korridorer av skrøpelige alfabeter. Vi var utstøtte ferdamenn. Reisende i kjøtt». I aller siste tekst viser det seg at fortelleren har skrevet ned boka under Pontus\' tvang. Ved veis ende står Kapteinen, som både peker mot Odyssevs og Karon, den dystre ferjemannen som transporterer de døde i gresk mytologi, klar til å skysse den merkverdige trioen over fjorden.