TRAILER: På kort tid har tre millioner sett filmen «The Clergy» i Polen. Filmen har satt sinnene i kok i landet. Video: Phoenix Productions LLCVis merVis mer Vis m... Vis mer

«The Clergy»

Polsk film om katolske overgrep splitter kirken

Basert på virkelige hendelser.

Den polske spillefilmen «Kler», med den engelske tittelen «The Clergy» (som på norsk betyr presteskapet eller de geistlige) skaper bølger i Polen.

På to uker er filmen sett av tre millioner kinogjengere. Filmen får mange til å vende seg mot den katolske kirken, melder flere nettsteder, blant andre The Guardian.

Fyll, sex og korrupsjon

Regissør Wojciech Smarzowski har tatt utgangspunkt i virkelige hendelser i den polske kirken. Den inneholder vitnesbyrd fra mennesker som har opplevd ulik form for overgrep fra kirkens menn.

En av historiene handler om en alkoholisert katolsk prest som oppfordrer sin elskerinne til abort.

Filmen forteller også om en prest som er anklaget for seksuelt misbruk en ung gutt, og en annen eldre prest som er involvert i korrupsjon og utpressing. Den omhandler også en rappkjeftet erkebiskop som gjør tvilsomme avtaler mellom politikere og mafiaen.

Bortført og voldtatt

Lanseringen av filmen ble lansert bare få uker etter at en tidligere rettssak i Poznan-distriktet kom på dagsordenen. En 13 år gammel jente hadde blitt bortført. Hendelsen skjedde for mange år siden, men ble aktualisert da det ble kjent at presten ikke mistet sin stilling.

I ti måneder var hun holdt fanget.

En av de religiøse lederne hadde voldtatt henne flere ganger. Presten bak overgrepet ble i 2008 ble dømt til fire års fengsel og måtte betale offeret millionerstatning. Men først nå ble han ekskludert fra sin prestegjerning.

Splid og sinne

Filmen har skapt sinne og engasjement i Polen. Mange raser mot den katolske kirken, som er den dominerende trosretningen i landet. Begeret rant over da en konservativ kommentator bagatelliserte saken.

Han skrev at «selv ikke horer tjener ikke så bra», og at presten «bare hadde berørt skrittet hennes».

Deler av det polske prestedømmet reagerer på filmen og det voksende presset mot kirken. Mange geistlige avviser den som «vulgær kirkefobi». Gazeta Polska, en høyreradikal avis, lagde store plakater der det står: «Presteskapet er vår garanti mot nazisme, kommunisme, LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transepersoner) og islamister».

Ber om tilgivelse

Ledelsen i det katolske bispesetet i Polen har vært stille under kontroversen som filmen har virvlet opp. Likevel har enkelte biskoper forsøkt å ta opp problemet med kirkeledelsen.

Andrzej Czaja, biskopen av Opole i Sør-Polen, har sendt ut et brev som han vil at alle kirker skal lese under gudstjenesten.

Der ber han om at Gud velsigner alle dem som lider på grunn av de overgrepene kirken står og har stått for. Men mange prester boikotter likevel Czaja bønn og beklagelse.