KOMMENTARER

Holocaust

Polsk forsøk på å kneble utenlandsk presse

Vil revidere krigshistorien med rettslige midler.

MOT NY LOV: Holocaust-overlevere demonstrerer foran Polens ambassade i Tel Aviv mot den kontroversielle loven som begrenser omtalen av dødsleirene i Polen. Foto: AFP / NTB Scanpix
MOT NY LOV: Holocaust-overlevere demonstrerer foran Polens ambassade i Tel Aviv mot den kontroversielle loven som begrenser omtalen av dødsleirene i Polen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

1. mars i år trådte en lov i kraft som gjør det straffbart å omtale Polens rolle i forbindelse med holocaust. Dagen etter ble en argentinsk avis anmeldt. Den polske regjeringen sikter åpenbart høyt og bredt for å toe sine hender og revidere de delene av krigshistorien som antyder polsk skyld for forbrytelser begått av Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.

Det er en gruppe som kaller seg Polsk forbund mot ærekrenkelse (RDI) som har tatt ut søksmålet mot den argentinske dagsavisen Pagina 12. Gruppa har nære forbindelser det høyrepopulistiske Lov- og rettferdighetspartiet som har regjeringsmakt i Polen. At loven skal kunne ramme publikasjoner og personer utenfor Polens grenser, er høyst diskutabelt. Men forsøket taler for seg.

Her i Norge har for eksempel den polske ambassaden ved flere anledninger blandet seg inn i framstillinger av krigshistorien. I forbindelse med en utstilling på Hjemmefrontmuseet i 2016 sendte ambassaden et brev med protest mot formuleringer som «jødisk getto i Polen» og «konsentrasjonsleirer i Polen». Norske aviser er blitt meldt til Pressens Faglige Utvalg for liknende betegnelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer