Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Holocaust

Polsk forsøk på å kneble utenlandsk presse

Vil revidere krigshistorien med rettslige midler.

MOT NY LOV: Holocaust-overlevere demonstrerer foran Polens ambassade i Tel Aviv mot den kontroversielle loven som begrenser omtalen av dødsleirene i Polen. Foto: AFP / NTB Scanpix
MOT NY LOV: Holocaust-overlevere demonstrerer foran Polens ambassade i Tel Aviv mot den kontroversielle loven som begrenser omtalen av dødsleirene i Polen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. mars i år trådte en lov i kraft som gjør det straffbart å omtale Polens rolle i forbindelse med holocaust. Dagen etter ble en argentinsk avis anmeldt. Den polske regjeringen sikter åpenbart høyt og bredt for å toe sine hender og revidere de delene av krigshistorien som antyder polsk skyld for forbrytelser begått av Nazi-Tyskland under andre verdenskrig.

Det er en gruppe som kaller seg Polsk forbund mot ærekrenkelse (RDI) som har tatt ut søksmålet mot den argentinske dagsavisen Pagina 12. Gruppa har nære forbindelser det høyrepopulistiske Lov- og rettferdighetspartiet som har regjeringsmakt i Polen. At loven skal kunne ramme publikasjoner og personer utenfor Polens grenser, er høyst diskutabelt. Men forsøket taler for seg.

Her i Norge har for eksempel den polske ambassaden ved flere anledninger blandet seg inn i framstillinger av krigshistorien. I forbindelse med en utstilling på Hjemmefrontmuseet i 2016 sendte ambassaden et brev med protest mot formuleringer som «jødisk getto i Polen» og «konsentrasjonsleirer i Polen». Norske aviser er blitt meldt til Pressens Faglige Utvalg for liknende betegnelser.

Men nå er altså en argentinsk avis det første angrepsmålet for den nye loven. Pagina 12s «forbrytelse» fant sted i desember i fjor, altså før loven trådte i kraft. I februar i år skrev lederen for det polske senatet, Stanislaw Karczewski, et åpent brev der han ba landsmenn i utlandet om å varsle polske ambassader om antipolske bakvaskelser eller injurier.

Foreløpig har det vært noe uklart hvordan loven skal håndheves mot utenlandske publikasjoner, men saken mot Pagina 12 kan bli en prøvestein. Polens visejustisminister Michal Wojcik har gått ut offentlig og sagt at han håper retten vil behandle saken.

Pagina 12s sak omtalte massakren på mer enn 300 jøder i landsbyen Jedwabne i 1941. Både tyske nazister og lokale polakker skal ha medvirket. Det er ikke så mye selve omtalen, men billedbruken, som har utløst injuriesøksmålet. Pagina 12 illustrerte nemlig saken med et fotografi av polske partisaner som sloss mot sovjetiske kommunister etter krigen.

Disse partisanene blir hyllet som nasjonale helter i dagens Polen. Men det finnes krefter som minner om at enkelt av dem også medvirket til drap på jøder, hviterussere og andre minoriteter.

Den argentinske avisen har fjernet det omstridte bildet og erstattet det med et foto av et minnesmerke i Jedwabne som er tagget med hakekors. Samtidig trykket avisen intervjuer med argentinere av polsk-jødisk herkomst og deres historier om hvordan de ble brutalt mishandlet av sine naboer i Polen. Argentina har en tallrik jødisk befolkning, en av de største på det amerikanske kontinentet.

I den foretrukne polske historien om andre verdenskrig var det bare tyske nazister som forfulgte jøder, mens polakkene hjalp dem å flykte. Det er en sannhet med modifikasjoner. Men saken mot Pagina 12 viser at viljen til historierevisjonisme er betydelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!