Polsk i Norge

MIN POLSKE veninne kom opprørt fra byen. En jegerflypilot forkastet henne som en mulig kjæreste. Han spurte, som nordmenn pleier, hvor var hun fra og da hun svarte - Fra Polen, sa han - Æsj! Hun tok igjen ved å si til ham at bare folk uten utdanning kunne mene at Polen var noe møkkaland, men hva hjalp det egentlig? Vil en nordmann innrømme at Polen er et OK land?

Sist jeg var på debattsidene var i 1990. Jeg skrev om hvor kjedelig det var for polske kvinner å være agnet som drev avisenes oppslagstall oppover. Dag ut og dag inn ble det skrevet om stakkars kjærringer fra Polen som giftet seg med håpløse norske menn. Har noe forandret seg på 15 år? Ikke mye. Fortsatt er stereotypiene om jordbærplukkere og slavinner gjeldende i brede samfunnslag. Til og med blant snevre, men opplyste, eliter er forfjamsede uttrykk å spore når man forteller om oppegående polakker. For å ikke snakke om fagbevegelsen, som ikke helt solidarisk, vegret seg i å slippe inn sine kampfeller fra øst på det norske arbeidsmarkedet.

NARVIK, LECH WALESA og Johannes Paul II er bærekraftige kraftige argumenter for Polen. Flittige leserne av norske aviser har også fått med seg at:

1. Kronprinsen skulle besøke Polen de dagene for å overvære åpningen av norsk-polske kompetanseforum.

2. Norge har pøst ut millioner kroner for å skaffe seg tilgang til et svært EU-marked som Polen er blitt siden i fjor mai.

3. Polske offiserer lærer opp norske militære i NATO-formasjoner.

Men å være polsk i Norge? Ikke lett. Ksenofobi er stikkordet. Ikke fremmedhat, men ganske enkelt frykten for det ukjente. Hva vet man egentlig om Polen i Norge? Er Polen et moderne land?

DEN POLSKE www.inteligo.pl banken sender sms når det kommer inn penger på konto. I Warszawa kan man lade opp chipen i busskortet med mobilen. I Oslo må man ut av bussen for å kjøpe et flexi-kort. Bør polakker drive med folkeopplysning for å bryte ned ksenofobe holdninger eller bare fortsette som ingenting var skjedd? Vel, førstehåndskunnskap teller mest. Man kommer til Krakow eller Warszawa med Norwegian for ca 800 kroner tur-retur. Dagbladet har skrevet om disse turene. Mange har besøkt Polen og kom hjem med helt andre holdninger om Polen. Men fortsatt er polsk valuta oppført sammen med eksotiske pengesorter på www.dnb.no. - sammen med penger fra Pitcarn Islands og St.Vincent. Ungarsk valuta finnes overhode ikke på listene - heller ikke den for de eksotiske. Hva med dere ungarere? Trives dere i Norge ?