DEBATT

Istanbulkonvensjonen

Polsk kvinnekamp er europeisk kvinnekamp

Polen vil trekke seg fra Istanbulkonvensjonen. Dette er et alvorlig problem for kvinners menneskerettigheter. Europeere må stå sammen i å fordømme det polske ønsket om å trekke seg.

KVINNESTREIK: Titusener protesterte i Warszawa 24. juli, mot den polske regjeringens planer om å trekke seg fra Istanbulkonvensjonen som skal bekjempe vold mot kvinner. - Vi må stå sammen med Polens kvinner, skriver innsenderne. Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB Scanpix
KVINNESTREIK: Titusener protesterte i Warszawa 24. juli, mot den polske regjeringens planer om å trekke seg fra Istanbulkonvensjonen som skal bekjempe vold mot kvinner. - Vi må stå sammen med Polens kvinner, skriver innsenderne. Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Polens nasjonalkonservative regjering vil trekke seg fra avtalen som har til formål å bekjempe vold mot kvinner. Justisminister Zbigniew Ziobro hevder at den «inneholder ideologiske elementer». Den polske regjeringen hevder videre at konvensjonen truer tradisjonelle verdier. De mener det er feil at barn skal lære om kjønn og kampen for likestilling mellom kvinner og menn.

Tar vi kunnskapen om likestillingskampen fra unge jenter frarøver vi dem også muligheten til å definere kjønnsbasert vold. Vold i hjemmet er ingen tradisjonell verdi, verken i Norge eller i Polen. Derfor er heller ikke Istanbulkonvensjonen noen trussel mot såkalte tradisjonelle verdier. Avtalen ble formulert i Europarådet og forplikter land til å sikre at tradisjon eller såkalt «ære» ikke kan brukes for å rettferdiggjøre voldshandlinger mot kvinner.

Hvis Polen trekker seg fra avtalen vil det svekke polske kvinners rettigheter i kampen for å bekjempe vold. Det er ikke forenelig å svekke disse rettighetene samtidig som de hevder å representere kvinners interesser. Den polske justisministeren hevder at kvinners rett til beskyttelse er sterkere forankret i Polen enn i Istanbulkonvensjonen. Det er et latterlig utsagn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer