<strong>KVINNESTREIK:</strong> Titusener protesterte i Warszawa 24. juli, mot den polske regjeringens planer om å trekke seg fra Istanbulkonvensjonen som skal bekjempe vold mot kvinner. - Vi må stå sammen med Polens kvinner, skriver innsenderne. Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB Scanpix
KVINNESTREIK: Titusener protesterte i Warszawa 24. juli, mot den polske regjeringens planer om å trekke seg fra Istanbulkonvensjonen som skal bekjempe vold mot kvinner. - Vi må stå sammen med Polens kvinner, skriver innsenderne. Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Istanbulkonvensjonen

Polsk kvinnekamp er europeisk kvinnekamp

Polen vil trekke seg fra Istanbulkonvensjonen. Dette er et alvorlig problem for kvinners menneskerettigheter. Europeere må stå sammen i å fordømme det polske ønsket om å trekke seg.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Polens nasjonalkonservative regjering vil trekke seg fra avtalen som har til formål å bekjempe vold mot kvinner. Justisminister Zbigniew Ziobro hevder at den «inneholder ideologiske elementer». Den polske regjeringen hevder videre at konvensjonen truer tradisjonelle verdier. De mener det er feil at barn skal lære om kjønn og kampen for likestilling mellom kvinner og menn.

Tar vi kunnskapen om likestillingskampen fra unge jenter frarøver vi dem også muligheten til å definere kjønnsbasert vold. Vold i hjemmet er ingen tradisjonell verdi, verken i Norge eller i Polen. Derfor er heller ikke Istanbulkonvensjonen noen trussel mot såkalte tradisjonelle verdier. Avtalen ble formulert i Europarådet og forplikter land til å sikre at tradisjon eller såkalt «ære» ikke kan brukes for å rettferdiggjøre voldshandlinger mot kvinner.

Hvis Polen trekker seg fra avtalen vil det svekke polske kvinners rettigheter i kampen for å bekjempe vold. Det er ikke forenelig å svekke disse rettighetene samtidig som de hevder å representere kvinners interesser. Den polske justisministeren hevder at kvinners rett til beskyttelse er sterkere forankret i Polen enn i Istanbulkonvensjonen. Det er et latterlig utsagn.

Den polske regjeringen forsøker å selge beslutningen sin med falske premisser. Trekket, som vil svekke kvinners rettigheter, kommer på et spesielt vanskelig tidspunkt. Pandemien har internasjonalt ført til flere tilfeller av vold i hjemmet. Nå burde vi forsterke, ikke svekke kampen mot kjønnsbasert vold. Istedenfor å svekke kvinners rettigheter.

At regjeringen forsøker det nå er en stor fornærmelse mot Polens kvinner. Regjeringen har svekket kvinners rettigheter siden de først kom til makten, men dette er det mest omfattende trekket hittil.

De nasjonalkonservative har forsøkt å kriminalisere retten til abort og den nasjonalkonservative presidenten Andrzej Duda har videre benådet en voldtektsmann som er dømt for å ha misbrukt sin datter over flere år. Duda begrunnet benådningen med at familien til den dømte måtte få muligheten til å finne sammen igjen. Han brydde seg ikke om offerets trygghet og velferd.

De nasjonalkonservatives budskap er klart. De ser ikke på kvinner som likeverdige borgere med rett til beskyttelse og inkludering. Når de vil forkaste Istanbulkonvensjonen på grunn av «kjønnsbasert ideologi» fornekter den polske regjeringen livserfaringen til millioner av kvinner som kjenner at egen frihet trues av vold og overtramp.

Vi må stå sammen i Europa og si fra at dette angrepet på polske kvinners rettigheter ikke er akseptabelt. Polsk kvinnekamp er både norsk og europeisk kvinnekamp. Derfor står vi sammen i denne saken.

Vi skulle ønsket oss at den europeiske kampen mot kjønnsbasert vold trappes opp, ikke svekkes. Det er fremdeles mye spillerom for dette i EU-budsjettet og i samspill mellom Norge og Europa. Når Polens myndigheter svekker kvinners rettigheter må vi gjøre det vi kan for å styrke dem på andre måter.

Som liberale partiledere vil vi gjøre det klart av vi står sammen med Polens kvinner, mot den nasjonalkonservative regjeringen. Vi må si klart ifra at vi fordømmer den nasjonalkonservative beslutningen om å trekke seg fra konvensjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer