Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pompel og Pilt kommer tilbake

Til høsten kommer den skjønnlitterære boka «Opera Pompel og Pilt», der de to dokkene er blitt mennesker. Skrekk og gru!

DARBU (Dagbladet): Arne B. Mykle og ekskona Bjørg Mykle skapte tv-serien «Pompel og Pilt». De to absurde skapningene skremte vannet av en generasjon nordmenn på slutten av 60-tallet. Med boka «Opera Pompel og Pilt» er reparatørene tilbake.

- Boka har blitt et lappeteppe av historier om Pompel og Pilt. Den handler om forholdet mellom dem og om stedet Gople. Gople er et alternativt landskap i Norge. Jeg vil ikke nødvendigvis kalle det en roman, men det er et skjønnlitterært verk for voksne.

Fikk sjokk

For ti år siden ble forfatteren invitert til å holde et foredrag om «Pompel og Pilt» på Blindern. Og et aldri så lite sjokk: I salen satt det nemlig fire hundre fans.

Men er det Pompel og Pilt slik vi kjenner dem som dukker opp i boka? Forfatteren selv er i tvil.

- Det er Pompel og Pilt, men de ser annerledes ut i boka. Her er de mennesker, ikke dokker. Men de er fortsatt reparatører, sier han.

To leirer

Arne B. Mykle har ikke hatt ambisjoner om å kommentere Norge eller verden med denne boka. Han har skrevet for seg selv og håper det har blitt en god historie andre også vil ha glede av.

- Tilfredsstiller boka «Pompel og Pilt»-fansen?

- Jeg tror dette er mat for dem som likte serien. Men ikke den maten de hadde trodd, sier Mykle.

«Pompel og Pilt» var mildt sagt noe nytt da de dukket opp på Barne-tv i 1969. Seerne delte seg i to leirer: Noen syntes serien var forferdelig, andre mente det endelig var noe ordentlig for barna på tv.

- Jeg har gått med ideen om en voksenbok siden jeg lagde serien. Jeg kjente den gang at det bare var begynnelsen på en historie. Men det har vært så mange avsporinger i mitt liv. Ikke minst det fordømte med å måtte jobbe. Det stjeler så mye tid, sier den avtroppende rektoren ved Buskerud Folkehøyskole.

Fikk råd av far

Arne B. Mykle er sønn av Agnar Mykle.

- Likner du på faren din i stilen?

- Jeg tror ikke det. Jeg spurte ham en gang om hvordan man skriver ei bok. Først må du ha en tittel, sa han. Så må du ha en begynnelse. Så må du ha noe i midten. Så må du ha en slutt.

- Ville han likt boka?

- Sannsynligvis ikke. Han ville nok ikke likt at jeg skrev. Ingen andre enn han skulle skrive.

- Hvem er du, Pompel eller Pilt?

- Jeg sitter i midten, jeg. Men man kan ikke lage noe uten at det blir et selvportrett. Pompel og Pilt er ikke meg, men de er mine iakttakelser. Boka er et resultat av ting jeg har sett hos meg selv og andre.

<B>POMPEL OG PILT: Arne Mykle, opphavsmannen til Pompel og Pilt.
BOK: Pompel (til venstre) og Pilt dukker opp i «far» Arne B. Mykles bok «Opera Pompel og Pilt».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling